Η παχυσαρκία ΔΕΝ συνδέεται με την καλή υγεία

Μύθος είναι, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη, η άποψη ότι οι παχύσαρκοι μπορεί να είναι και υγιείς.

Ερευνητές από το νοσοκομείο Mount Sinai μελέτησαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από προηγούμενες έρευνες στις οποίες είχαν συμμετάσχει περίπου 60.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι το υπερβολικά μεγάλο σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από διάφορες ασθένειες, ακόμη και όταν τα επίπεδα της χοληστερόλης, της αρτηριακή πίεσης και των σακχάρων στο αίμα είναι χαμηλά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine» και τονίζουν ότι τα άτομα που είναι παχύσαρκα θα πρέπει να χάσουν βάρος ακόμη και όταν είναι μεταβολικά υγιή.

Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Ίδρυμα Lunenfeld-Tanenbaum του Νοσοκομείου Mount Sinai, στο Τορόντο, ακόμα και οι παχύσαρκοι εθελοντές δίχως τους προαναφερθέντες παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου είχαν αυξημένες πιθανότητες καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Ανάλογο αυξημένο κίνδυνο διέτρεχαν και οι αδύνατοι εθελοντές, οι οποίοι όμως παρουσίαζαν μεταβολικά προβλήματα, όπως η υπέρταση, η μειωμένη καλή (HDL) χοληστερόλη και ο διαβήτης.

«Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι τόσο οι παχύσαρκοι αλλά μεταβολικώς υγιείς άνθρωποι, όσο και οι παχύσαρκοι και οι αδύνατοι που είναι μεταβολικώς ασθενείς, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ράβι Ρετνακαράν, ενδοκρινολόγος στο Mount Sinai.

«Αυτό εγείρει σοβαρές υπόνοιες ότι υγιής παχυσαρκία δεν υπάρχει, αλλά αντιθέτως είναι ένας μύθος που επιμένει στον χρόνο», πρόσθεσε.

 

Εντοπίζουν κατάθλιψη και σχιζοφρένεια από την κίνηση των ματιών

Μέσα από την κίνηση των ματιών μπορούν να διαγνώσουν οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας ειδικές κάμερες, το ενδεχόμενο να πάσχει κανείς από συγκεκριμένες ψυχικές ασθένειες! Η νέα μέθοδος θεωρείται πως μπορεί να διαγνώσει τη σχιζοφρένεια, την διπολική διαταραχή και την βαριά κατάθλιψη μέσα σε 30 λεπτά και με ακρίβεια που αγγίζει το 95%.

Η θεωρία πίσω από τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι πολλή παλιά και υποστηρίζει ότι οι «μη φυσιολογικοί» τρόποι για να κοιτούμε τα αντικείμενα συσχετίζονται με ψυχωτικές συμπεριφορές.

Οι καθηγητές Φίλιπ Μπένσον και Ντέιβιντ Σεν Κλερ από το πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, καθώς και ο επενδυτής Μαχντού Νέιρ που αναπτύσσουν τη σχετική έρευνα, πιστεύουν πως αυτό ισχύει στην πράξη για τους ασθενείς με τις παραπάνω παθήσεις.

Συγκεκριμένα, όσοι πάσχουν από σχιζοφρένεια φέρονται να εξερευνούν λιγότερο επισταμένα στο σύνολό τους τις εικόνες στις οποίες υποβάλλονται στη διάρκεια της εξέτασης, ενώ εστιάζουν για περισσότερο χρόνο σε συγκεκριμένα κεντρικά σημεία των εικόνων.

Άλλες περισσότερο ανεπαίσθητες διαφορές στην παρατήρηση, παρουσιάζουν οι καταθλιπτικοί και όσοι πάσχουν από διπολική διαταραχή.

Η μέθοδος, που χρησιμοποιεί ειδικές κάμερες οι οποίιες παρακολουθούν πιστά την κίνηση των ματιών των εξεταζόμενων την ώρα που παρατηρούν συγκεκριμένες εικόνες, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση, εκεί που συχνά αποτυγχάνουν οι εξετάσεις σάρωσης του εγκεφάλου και τα τεστ DNA.

Το συκώτι μας βρίσκεται σε επικοινωνία με το δέρμα!

Μια απρόσμενη ανακάλυψη σε σχέση με το συκώτι και τον τρόπο με τον οποίο οι ασθένειες που το προσβάλλουν επηρεάζουν το υπόλοιπο σώμα, έκαναν επιστήμονες στη Δανία.

Ερευνητές από το Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Νότιας Δανίας ανακάλυψαν ότι το συκώτι επικοινωνεί με το δέρμα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τον μεταβολισμό στο ήπαρ. Η διαπίστωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια μελέτης σε ποντίκια και εξέπληξε τους επιστήμονες, καθώς το αντικείμενο της μελέτης τους ήταν διαφορετικό. Ωστόσο, παρατήρησαν ότι εκείνα από τα οποία έλειπε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη είχαν πιο λιπαρό τρίχωμα και παρουσίαζαν δυσκολία στο να απογαλακτιστούν.

Επίσης, κατά την περίοδο εκείνη έπαιρναν λιγότερο βάρος σε σχέση με τα υπόλοιπα, το τρίχωμά τους έχανε περισσότερη ποσότητα νερού, ενώ συγκέντρωναν αρκετό λίπος στο συκώτι τους. Για να κατανοήσουν τι συνέβαινε, κάλυψαν το τρίχωμα αυτών των ποντικιών με βαζελίνη, η οποία διατηρεί το νερό και δεν το αφήνει να φύγει και διαπίστωσαν ότι σ’ αυτήν την περίπτωση το λίπος που υπήρχε στο συκώτι εξαφανίστηκε.

Η ανακάλυψη αυτή έδειξε στους επιστήμονες ότι το δέρμα «μιλάει» κατά κάποιον τρόπο με το συκώτι, γεγονός που μαρτυρά ότι οι ασθένειες που εμφανίζονται στο συκώτι έχουν άμεση σχέση με το δέρμα και αντιστρόφως.

Κύτταρα που καταστρέφουν τις ασθένειες!

Μια απρόσμενη ανακάλυψη σε ό,τι αφορά τα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη αντιμετώπιση των μολύνσεων, ακόμη και του καρκίνου του δέρματος. Επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι ένας τύπος κυττάρων του ανοσοποιητικού, που αντιδρά πρώτος όταν το δέρμα δέχεται επιθέσεις από μικρόβια και ασθένειες, στην πραγματικότητα έχει και μια δεύτερη μορφή, η οποία σχηματίζει ένα στρώμα του δέρματος που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό! Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται «κύτταρα του Langerhans» και είναι δενδριτικά κύτταρα που ανήκουν στα φαγοκύτταρα, δηλαδή, έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν ιούς και ξένους εισβολείς. Επίσης, μπορούν να μετακινούνται και να προειδοποιούν τα υπόλοιπα ανοσοκύτταρα για τους κινδύνους που απειλούν το δέρμα.

Τα κύτταρα του Langerhans βρίσκονται σε όλες τις στιβάδες της επιδερμίδας και μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή κάποιων λεμφοκυττάρων. Η δράση τους μειώνεται σημαντικά όταν υπάρχει υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία UV, όμως σε καταστάσεις ανάγκης παράγονται εκ νέου από τον μυελό των οστών. Ομως όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τα νέα κύτταρα δεν είναι ίδια, γεγονός που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο κάποια φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν τη δράση τους δεν παρουσιάζουν την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Walter and Eliza Hall στην Αυστραλία, οι οποίοι μέχρι πρότινος πίστευαν ότι τα κύτταρα αυτά έχουν μια δεύτερη μορφή που είναι γενετικά όμοια, άρα προφανώς παρουσιάζει και όμοια δράση. Ωστόσο με έκπληξη ανακάλυψαν ότι μάλλον λειτουργούν διαφορετικά, γεγονός που μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην αντιμετώπιση των δερματικών μολύνσεων και του καρκίνου.

«Κάποιες κλινικές δοκιμές φαρμάκων για τις μολύνσεις δεν παρουσίασαν τα αποτελέσματα που περίμεναν οι επιστήμονες. Η ανακάλυψή μας μπορεί να εξηγήσει για ποιο λόγο συνέβη αυτό» ανέφερε ο δρ Stephen Nutt, προσθέτοντας ότι η έρευνά τους, που συνεχίζεται αυτόν τον καιρό, ίσως τους οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων και πραγματικά αποτελεσματικών θεραπειών.

Ερχεται και το ανδρικό αντισυλληπτικό!

Τον δρόμο για τη δημιουργία ενός ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού άνοιξαν επιστήμονες στην Αυστραλία, οι οποίοι ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο για να μπλοκάρουν τη μεταφορά των σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτό μπορεί να συμβεί με την απενεργοποίηση δύο πρωτεϊνών που υπάρχουν στα μυικά κύτταρα που ενισχύουν τη μεταφορά του σπέρματος, χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η σεξουαλική λειτουργία του άνδρα και χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία έγινε σε ποντίκια, η απουσία αυτών των δύο πρωτεϊνών προκαλούν στείρωση χωρίς παρενέργειες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους επιστήμονες στη δημιουργία ενός ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δρ Sabatino Ventura, υπάρχει ήδη ένα φάρμακο που μπλοκάρει τη μία από τις δύο πρωτεΐνες, θα πρέπει όμως να βρεθεί και κάποια χημική ουσία που θα μπλοκάρει τη δεύτερη, ώστε να δημιουργηθεί ένα φάρμακο που θα απενεργοποιεί και τις δύο.

Όταν συμβεί αυτό, το ανδρικό αντισυλληπτικό θα είναι γεγονός το αργότερο σε διάστημα δέκα ετών.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μόνας σε συνεργασία με επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Μελβούρνης και Λέσεστερ, ενώ τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Science.

Θαυματουργά (και για τη γονιμότητα) τα λαχανάκια Βρυξελλών

Το μυστικό – ή τουλάχιστον το ένα από αυτά – για την αύξηση της γονιμότητας φαίνεται ότι βρίσκεται στα… λαχανάκια Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Neema Savvides από τη Harley Street Fertility Clinic στο Λονδίνο, οι περισσότερες εγκυμοσύνες προκύπτουν τον Δεκέμβριο, εν μέρει λόγω των γιορτών και της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά ίσως και λόγω της κατανάλωσης του συγκεκριμένου λαχανικού.

Όπως εξήγησε, τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν μεγάλη περιεκτικότητα φολικού οξέος, το οποίο ενισχύει τη γονιμότητα τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, καθώς αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα του σπέρματος. Αυτή η πλούσια πηγή βιταμίνης αυξάνει επίσης τα επίπεδα του σπέρματος και βοηθά τη μήτρα να εφοδιαστεί με τα σωστά θρεπτικά συστατικά, ενισχύοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσης του σπέρματος. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του φολικού οξέος είναι ότι μειώνει τον κίνδυνο των αποβολών και των γενετικών διαταραχών.

Επίσης, το φολικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο αποβολής και γενετικών ανωμαλιών.

“Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό το μικρό πράσινο λάχανο αποτελεί την ιδανική τροφή για τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί” είπε η Neema Savvides.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν επίσης μία θρεπτική ουσία που ονομάζεται διινδολυμεθάνιο, η οποία βοηθάει τις γυναίκες να απορροφούν ισορροπημένα επίπεδα της οιστρογόνου ορμόνης. Τέλος, το συγκεκριμένο λαχανικό θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης.

 

Πρωτοποριακό εμβόλιο βάζει φρένο στην εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

Ένα εμβόλιο που θα επιβραδύνει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο σε περίπου πέντε χρόνια, βοηθώντας χιλιάδες άτομα να συνεχίσουν να ζουν φυσιολογικά.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ένα φάρμακο που χορηγείται σε ενέσιμη μορφή και περιέχει μια ουσία που καταστρέφει τις πλάκες που σχηματίζονται στον εγκέφαλο των ασθενών εξαιτίας της νόσου. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν στην έκθεσή τους ότι η χορήγησή του θα είναι αποτελεσματική μόνο στα άτομα που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της νόσου, όταν δηλαδή δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμα τα συμπτώματα, αλλά οι μαγνητικές απεικονίσεις εγκεφάλου δείχνουν ότι η νόσος υπάρχει.

Το φάρμακο βρίσκεται ήδη στη φάση των κλινικών δοκιμών, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 και πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή 2.100 ασθενών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ήπιας μορφής.

Οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι η χορήγηση του νέου εμβολίου θα επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου στα άτομα αυτά, καθώς η θεραπεία θα ξεκινά δέκα χρόνια προτού οι ασθενείς αρχίσουν να υποφέρουν σοβαρά από τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, επιστήμονες από τη Βρετανία αναφέρουν ότι στο μέλλον η διάγνωση θα γίνεται εγκαίρως, καθώς τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό θα εξετάζονται προκειμένου να εντοπίζεται ο σχηματισμός πλάκας στο εγκέφαλο.

Ενα «φανάρι» επισήμανσης των τροφίμων σε ρόλο-κλειδί για τη διατροφή μας

Ενα απλό, έγχρωμο σύστημα για την επισήμανση των τροφίμων σε μια καφετέρια, σε ένα εστιατόριο, στο σούπερ μάρκετ φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή, καθώς έχει επιρροή στην προσοχή του πελάτη αναφορικά με την επιλογή τροφίμων μαζί με την ενθάρρυνση για αγορά των πιο υγιών τροφών. Στην έκθεσή τους στο τεύχος Οκτωβρίου της «Προληπτικής Ιατρικής» στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), ερευνητές περιγράφουν απαντήσεις πελατών σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά την εφαρμογή, το 2010, ενός συστήματος που χρησιμοποιεί πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο «φανάρι-ετικέτα» σύμφωνα με τη διατροφική ποιότητα των φαγητών.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι απλό, μια και υπάρχει χρωματική κωδικοποίηση κάθε στοιχείου που πωλείται. Πράσινο χρώμα για τα πιο υγιή στοιχεία, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το άπαχο κρέας, κίτρινο για λιγότερο υγιή στοιχεία και κόκκινο για εκείνα με ελάχιστη ή καμία θρεπτική αξία. Η σήμανση ενθάρρυνε τη συχνή αγορά των πράσινων αντικειμένων, λιγότερο συχνή για τα κίτρινα και αποθάρρυνε την αγορά κόκκινων αντικειμένων.

Στη συγκεκριμένη μελέτη οι ταμειακές μηχανές είχαν προγραμματιστεί για την καταγραφή κάθε στοιχείου που αγόραζε ο κόσμος για τρεις μήνες. Οι συντονιστές της έρευνας πλησίασαν πελάτες που είχαν κάνει αγορές και τους ζήτησαν να απαντήσουν εάν είχαν παρατηρήσει οποιαδήποτε διατροφική πληροφορία στην καφετέρια ή στις ετικέτες των τροφίμων. Μετά την εισαγωγή των ετικετών με χρωματικό κώδικα, οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν επίσης αν είχαν παρατηρήσει τις ετικέτες και αν οι ετικέτες επηρέασαν τις αγορές τους.

Ενώ το 46% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η υγιεινή διατροφή ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στις επιλογές του κατά την έναρξη της έρευνας, το 61% το έκανε μετά την επέμβαση με τις ετικέτες. Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι κοίταξαν διαθέσιμες διατροφικές πληροφορίες πριν από την αγορά αυξήθηκε από 15% έως 33%, αν και δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στο ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι συνήθως ή πάντα επιλέγουν υγιεινές τροφές. Πολλοί ήταν οι ερωτηθέντες που ανέφεραν ότι παρατηρώντας τις νέες ετικέτες αγόρασαν ένα μεγαλύτερο ποσοστό των πράσινων αντικειμένων και λιγότερα κόκκινα αντικείμενα.

Αν και τα αποτελέσματα δεν μπορούν να δώσουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με διατροφικές γνώσεις των πελατών, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι η υγεία και η διατροφή είναι σημαντικοί παράγοντες στην απόφασή τους όταν οι ετικέτες ήταν στη θέση τους, ενώ εκείνοι που παρατήρησαν τις ετικέτες ήταν πιο πιθανό να αγοράσουν υγιεινά προϊόντα.

Προσδόκιμο ζωής: Μία απλή εξέταση αίματος μας δείχνει πόσο θα ζήσουμε!

Μπορεί μια απλή εξέταση αίματος να προβλέψει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων; Ερευνητές από το Ιατρικό Καρδιολογικό Ινστιτούτο Intermountain στη Γιούτα των ΗΠΑ ανέπτυξαν μια εξέταση που δείχνει τις πιθανότητες που έχει κανείς να εμφανίσει καρδιολογικά προβλήματα, αλλά και το προσδόκιμο ζωής!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξέταση χρησιμοποιεί όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται ούτως ή άλλως από μια απλή εξέταση αίματος, αλλά παράλληλα εξετάζει και πολλά στοιχεία που συχνά δεν αξιοποιούνται όσο θα έπρεπε.

Αιτία και αφορμή για την ανάπτυξή της ήταν το γεγονός ότι για πολλά χρόνια οι γιατροί είχαν δίλημμα για το κατά πόσο είναι αποτελεσματικές οι ετήσιες εξετάσεις που κάνουν προληπτικά όσοι είναι υγιείς, αφού δεν δίνουν εικόνα για το πώς μπορεί να είναι τα πράγματα τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Benjamin Horne, οι γιατροί ήδη χρησιμοποιούν αυτήν την εργαστηριακή εξέταση, ωστόσο μέχρι πρότινος δεν γνώριζαν ότι παρέχει και πληροφορίες για το προσδόκιμο ζωής. Οι δυνατότητες που έχει για την πρόβλεψη του θανάτου έγιναν αντιληπτές από ερευνητές του Χάρβαρντ, στο πλαίσιο ευρύτερης πενταετούς έρευνας που είχε διεξαχθεί με τη συμμετοχή 17.000 ατόμων από 26 χώρες.

«Σε φαινομενικά υγιή άτομα, η αξιολόγηση του κινδύνου μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν ποιά είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά και σε ποιά άτομα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο την προσοχή τους και τον χρόνο τους», ανέφερε σε συνέντευξή του ο δρ Benjamin Horne. «Επίσης, τους δίνει πολύ αξιόπιστα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό των ατόμων που ανήκουν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου και δεν έχουν ανάγκη από πολλές εξετάσεις που κοστίζουν τόσο σε χρήμα, όσο και σε χρόνο».

Για την ανάπτυξη της εξέτασης οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστόνη, ενώ παρουσίασαν τη σχετική μελέτη τους πριν λίγες μέρες, στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη.

Δημιουργούν τεχνητό αίμα από… νερό!

Μία νέα εφεύρεση Ρουμάνων επιστημόνων αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων των νοσοκομείων στις τράπεζες αίματος. Οι Ρουμάνοι επιστήμονες ανέπτυξαν τεχνητό αίμα από νερό, άλατα και πρωτεΐνες!

Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, το αίμα περιέχει μεταξύ άλλων αλμπουμίνη, καθώς και μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αιμοερυθρίνη, η οποία υπάρχει στα θαλάσσια σκουλήκια και -σε αντίθεση με την αιμογλοβίνη- μπορεί να παραμένει σταθερή όταν βρίσκεται υπό σωματική ή χημική καταπόνηση.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες έχουν δοκιμάσει το τεχνητό αίμα σε ποντίκια υπό εργαστηριακές συνθήκες και διαπίστωσαν ότι ο οργανισμός τους το δέχεται κανονικά χωρίς να παρουσιάζει παρενέργειες. Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν πιστεύουν ότι δεν θα αργήσουν οι κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο, οι οποίες αν όλα εξελιχτούν ομαλά, θα ξεκινήσουν σε διάστημα ενός ή δύο ετών.

Continue reading