Προσδόκιμο ζωής: Μία απλή εξέταση αίματος μας δείχνει πόσο θα ζήσουμε!

Μπορεί μια απλή εξέταση αίματος να προβλέψει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων; Ερευνητές από το Ιατρικό Καρδιολογικό Ινστιτούτο Intermountain στη Γιούτα των ΗΠΑ ανέπτυξαν μια εξέταση που δείχνει τις πιθανότητες που έχει κανείς να εμφανίσει καρδιολογικά προβλήματα, αλλά και το προσδόκιμο ζωής!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξέταση χρησιμοποιεί όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται ούτως ή άλλως από μια απλή εξέταση αίματος, αλλά παράλληλα εξετάζει και πολλά στοιχεία που συχνά δεν αξιοποιούνται όσο θα έπρεπε.

Αιτία και αφορμή για την ανάπτυξή της ήταν το γεγονός ότι για πολλά χρόνια οι γιατροί είχαν δίλημμα για το κατά πόσο είναι αποτελεσματικές οι ετήσιες εξετάσεις που κάνουν προληπτικά όσοι είναι υγιείς, αφού δεν δίνουν εικόνα για το πώς μπορεί να είναι τα πράγματα τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Benjamin Horne, οι γιατροί ήδη χρησιμοποιούν αυτήν την εργαστηριακή εξέταση, ωστόσο μέχρι πρότινος δεν γνώριζαν ότι παρέχει και πληροφορίες για το προσδόκιμο ζωής. Οι δυνατότητες που έχει για την πρόβλεψη του θανάτου έγιναν αντιληπτές από ερευνητές του Χάρβαρντ, στο πλαίσιο ευρύτερης πενταετούς έρευνας που είχε διεξαχθεί με τη συμμετοχή 17.000 ατόμων από 26 χώρες.

«Σε φαινομενικά υγιή άτομα, η αξιολόγηση του κινδύνου μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν ποιά είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά και σε ποιά άτομα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο την προσοχή τους και τον χρόνο τους», ανέφερε σε συνέντευξή του ο δρ Benjamin Horne. «Επίσης, τους δίνει πολύ αξιόπιστα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό των ατόμων που ανήκουν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου και δεν έχουν ανάγκη από πολλές εξετάσεις που κοστίζουν τόσο σε χρήμα, όσο και σε χρόνο».

Για την ανάπτυξη της εξέτασης οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστόνη, ενώ παρουσίασαν τη σχετική μελέτη τους πριν λίγες μέρες, στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη.