Πρωτοποριακό εμβόλιο βάζει φρένο στην εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

Ένα εμβόλιο που θα επιβραδύνει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο σε περίπου πέντε χρόνια, βοηθώντας χιλιάδες άτομα να συνεχίσουν να ζουν φυσιολογικά.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ένα φάρμακο που χορηγείται σε ενέσιμη μορφή και περιέχει μια ουσία που καταστρέφει τις πλάκες που σχηματίζονται στον εγκέφαλο των ασθενών εξαιτίας της νόσου. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν στην έκθεσή τους ότι η χορήγησή του θα είναι αποτελεσματική μόνο στα άτομα που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της νόσου, όταν δηλαδή δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμα τα συμπτώματα, αλλά οι μαγνητικές απεικονίσεις εγκεφάλου δείχνουν ότι η νόσος υπάρχει.

Το φάρμακο βρίσκεται ήδη στη φάση των κλινικών δοκιμών, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 και πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή 2.100 ασθενών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ήπιας μορφής.

Οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι η χορήγηση του νέου εμβολίου θα επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου στα άτομα αυτά, καθώς η θεραπεία θα ξεκινά δέκα χρόνια προτού οι ασθενείς αρχίσουν να υποφέρουν σοβαρά από τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, επιστήμονες από τη Βρετανία αναφέρουν ότι στο μέλλον η διάγνωση θα γίνεται εγκαίρως, καθώς τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό θα εξετάζονται προκειμένου να εντοπίζεται ο σχηματισμός πλάκας στο εγκέφαλο.