Το συκώτι μας βρίσκεται σε επικοινωνία με το δέρμα!

Μια απρόσμενη ανακάλυψη σε σχέση με το συκώτι και τον τρόπο με τον οποίο οι ασθένειες που το προσβάλλουν επηρεάζουν το υπόλοιπο σώμα, έκαναν επιστήμονες στη Δανία.

Ερευνητές από το Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Νότιας Δανίας ανακάλυψαν ότι το συκώτι επικοινωνεί με το δέρμα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τον μεταβολισμό στο ήπαρ. Η διαπίστωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια μελέτης σε ποντίκια και εξέπληξε τους επιστήμονες, καθώς το αντικείμενο της μελέτης τους ήταν διαφορετικό. Ωστόσο, παρατήρησαν ότι εκείνα από τα οποία έλειπε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη είχαν πιο λιπαρό τρίχωμα και παρουσίαζαν δυσκολία στο να απογαλακτιστούν.

Επίσης, κατά την περίοδο εκείνη έπαιρναν λιγότερο βάρος σε σχέση με τα υπόλοιπα, το τρίχωμά τους έχανε περισσότερη ποσότητα νερού, ενώ συγκέντρωναν αρκετό λίπος στο συκώτι τους. Για να κατανοήσουν τι συνέβαινε, κάλυψαν το τρίχωμα αυτών των ποντικιών με βαζελίνη, η οποία διατηρεί το νερό και δεν το αφήνει να φύγει και διαπίστωσαν ότι σ’ αυτήν την περίπτωση το λίπος που υπήρχε στο συκώτι εξαφανίστηκε.

Η ανακάλυψη αυτή έδειξε στους επιστήμονες ότι το δέρμα «μιλάει» κατά κάποιον τρόπο με το συκώτι, γεγονός που μαρτυρά ότι οι ασθένειες που εμφανίζονται στο συκώτι έχουν άμεση σχέση με το δέρμα και αντιστρόφως.