Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει μεταβολές ακόμα και στα γονίδια!
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα μεταβάλλει αρκετά γονίδια που μπορεί να έχουν άμεση σχέση με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι καπνιστές, όπως είναι ο καρκίνος και ο διαβήτης.
Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Human Molecular Genetics, τα γονίδια που κληρονομεί καθένας από τους γονείς του υφίστανται μεταβολές από επιγενετικούς παράγοντες (περιβάλλον, τρόπος ζωής κ.ά.), με αποτέλεσμα να επηρεάζεται άμεσα η δράση τους. Στη μελέτη συμμετείχαν και μη καπνιστές, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες συγκρίσεις.
Μια άλλη πρωτοποριακή μελέτη δημοσίευσε πρόσφατα σε παγκόσμιο επίπεδο ομάδα Ελλήνων επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Πνευμονολογίας, διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Σιαφάκα.
Η έρευνα έδειξε με κάθε λεπτομέρεια πώς ο καπνός του τσιγάρου επιδρά και αλλοιώνει ακόμη και το DNA όσων καπνίζουν και πάσχουν από άσθμα, με συνέπεια να μην τους «πιάνουν» και τα φάρμακα.
Οπως το νερό με το λάδι δεν αναμειγνύονται, έτσι το άσθμα και το κάπνισμα δεν θα πρέπει να συνυπάρχουν! Ο βασικός λόγος είναι γιατί το άσθμα σε αυτόν που καπνίζει είναι πολύ βαρύτερο από ό,τι στο μη καπνιστή ασθματικό. Ο καπνιστής ασθματικός έχει σημαντική επιβάρυνση στην ποιότητα της ζωής του και τα βασικά φάρμακα του άσθματος, όπως τα εισπνεόμενα ή από του στόματος χορηγούμενα κορτικοστεροειδή, δεν δρουν στον ασθματικό ασθενή που καπνίζει!
Χρησιμοποιεί επομένως πολύ περισσότερες υπηρεσίες υγείας, όπως επισκέψεις στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία και περισσότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο. Ακόμη έχει βρεθεί παγκοσμίως ότι το 30%-35% των ασθματικών καπνίζουν. Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι υπάρχει ένα σημαντικό ιατρικό πρόβλημα αντιμετώπισης του ασθματικού που καπνίζει.