Φυτοφάρμακα κατά των μελισσών μπορεί να βλάψουν τα έμβρυα

Αλλη μία μελέτη επιβεβαιώνει τον κίνδυνο που διατρέχει ο ανθρώπινος οργανισμός από τη χρήση φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τα φυτοφάρμακα που ευθύνονται για τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών μπορεί να βλάψουν τα έμβρυα.

Μάλιστα οι μελέτες έδειξαν ότι επηρεάζονται συγκεκριμένα οι περιοχές του εγκεφάλου που έχουν άμεση σχέση με τη μάθηση και τη μνήμη και πως τα χημικά που περιέχονται στα φυτοφάρμακα «μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την ανάπτυξη των νευρώνων και τις δομές του εγκεφάλου».

Τα χημικά αυτά ανήκουν στα νεονικοτινοειδή και σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι οδηγίες που υπάρχουν σήμερα δεν προστατεύουν επαρκώς από την επίδρασή τους.

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα φυτοφάρμακα δεν είναι πλήρως γνωστοί και για πολλά από αυτά δεν έχουν μελετηθεί οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, όπως βλάβη στο γενετικό υλικό, το νευρικό, το ενδοκρινικό, το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα παιδιά, σε σχέση με τους ενήλικες, και ανάλογα με την ηλικία, απορροφούν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων ανά μονάδα σωματικού βάρους μέσω της εισπνοής, κατάποσης και επαφής με το δέρμα. Οι θερμίδες που παίρνουν τα παιδιά είναι κατά μονάδα βάρους 2,5 φορές περισσότερες, ο εισπνεόμενος αέρας 2 φορές, η έκθεση του δέρματος 2,5 φορές μεγαλύτερη. Οι χημικές ουσίες είναι μέχρι 10 φορές περισσότερο τοξικές σε παιδιά εξαρτώμενες από το σωματικό βάρος.

Στα παιδιά παρατηρείται ανωριμότητα μεταβολικών οδών, μειωμένος βιομετασχηματισμός και απομάκρυνση τοξικών ουσιών π.χ. τα νεογέννητα έχουν μειωμένο επίπεδο παραοξονάσης-1, η οποία διασπά τα οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα. Η νεφρική λειτουργία δεν είναι πλήρως αναπτυγμένη. Επειδή οι νεφροί στο νεογέννητο είναι ανώριμοι συγκρινόμενοι με τους νεφρούς των ενηλίκων είναι περισσότερο δύσκολο για τα βρέφη να απομακρύνουν τοξικά προϊόντα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συσσώρευση αυξάνοντας έτσι την ευπάθειά τους.

Επίσης, τα παιδιά είναι εξαιρετικά τρωτά σε κατηγορίες συνθετικών φυτοφαρμάκων που μιμούνται τις φυσιολογικές ορμόνες ή τα ένζυμα. Ο ταχύς πολλαπλασιασμός των κυττάρων κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αυξάνει την πιθανότητα κυτταρικών μεταλλάξεων, που μπορεί να οδηγήσουν αργότερα σε καρκίνους. Επιπλέον, τα παιδιά έχουν μια μακριά διάρκεια ζωής, ώστε έχουν αρκετό χρόνο μπροστά τους για να εκδηλώσουν μακροχρόνιες επιπτώσεις από χημικές ουσίες.