Η σοκολάτα μειώνει το λίπος!

Όχι μόνο δεν παχαίνει τους νέους η σοκολάτα, αλλά μάλιστα όσο περισσότερη τρώει κανείς, τόσο μειώνεται το επίπεδο του λίπους στο σώμα του, σύμφωνα με νέα ισπανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να αποενοχοποιήσει την εν λόγω γλυκιά απόλαυση. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γρανάδα, αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας συσχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα λίπους στον οργανισμό, με συνέπεια να μειώνεται ο δείκτης σωματικής μάζας. Η μείωση του λίπους συμβαίνει ανεξάρτητα από το φύλο, τη σεξουαλική ωρίμανση και από το αν ο νέος ασκείται.

Πώς μπορεί κανείς να αποφύγει τις διατροφικές ατασθαλίες όταν βρίσκεται μπροστά από έναν μπουφέ γεμάτο πειρασμούς; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ διαπίστωσαν ότι η λύση βρίσκεται στις τροφές με τις οποίες ξεκινάει κανείς το γεύμα του. Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, όποιος θέλει να διατηρήσει τον αυτοέλεγχό του δεν έχει παρά να ξεκινήσει με τροφές που είναι υγιεινές, όπως φρούτα και γιαούρτι, επειδή μ’ αυτόν τον τρόπο οι ανθυγιεινές τροφές μοιάζουν λιγότερο δελεαστικές! Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια μελέτης, κατά την οποία αποδείχθηκε ότι όσοι ξεκινούσαν το γεύμα τους με τζανκ-φουντ έπαιρναν περισσότερες θερμίδες κατά 31% σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Την ίδια στιγμή, τον λόγο για τον οποίο οι γυναίκες κουράζονται πιο εύκολα από τους άνδρες όταν γυμνάζονται, ανακάλυψαν επιστήμονες στον Καναδά. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, οι γυναίκες λαχανιάζουν πιο εύκολα από ό,τι οι άνδρες επειδή στον οργανισμό τους παρουσιάζεται μεγαλύτερη ηλεκτρική δραστηριότητα στους μύες του θώρακα που ελέγχουν την αναπνοή. Αυτό δυσχεραίνει την αναπνοή τους κατά τη διάρκεια της άσκησης, με αποτέλεσμα να κουράζονται πιο γρήγορα από ό,τι οι άνδρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ηλεκτρική δραστηριότητα είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες επειδή έχουν μικρότερους πνεύμονες, αεραγωγούς και μύες που εμπλέκονται στην αναπνοή. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Experimental Physiology.

Άλλη επιστημονική έρευνα έδειξε ότι μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρδιολογικά προβλήματα έχουν όσοι προσέχουν τη στοματική τους υγιεινή. Το συμπέρασμα δεν είναι καινούργιο αλλά αποδείχθηκε για άλλη μια φορά έπειτα από έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν. Υόρκη, οι οποίοι μελέτησαν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις ασθένειες των ούλων και την αρτηριοσκλήρυνση. Όπως διαπίστωσαν, το σωστό και τακτικό βούρτσισμα των δοντιών προστατεύει τον οργανισμό από την αρτηριοσκλήρυνση, καθώς εμποδίζει τα βακτήρια που συνήθως περνούν από τα ούλα να εισέλθουν στον οργανισμό. Μάλιστα, στην επιστημονική έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι όσοι βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους δύο φορές τη μέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό.