Οιστρογόνα : Βρήκαν την ουσία που σταματά την παραγωγή τους

Ενα βήμα πιο κοντά στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού βρίσκονται επιστήμονες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ήδη για την αντιμετώπιση της ασθένειας είναι πολύ αποτελεσματικό σε ό,τι αφορά την πρόληψή της και τη μείωση των παρενεργειών.

Η ουσία ονομάζεται αναστραζόλη και σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Lancet», σταματά την παραγωγή οιστρογόνων, τα οποία είναι υπεύθυνα -μεταξύ άλλων- για την αύξηση του κινδύνου προσβολής από τις περισσότερες μορφές καρκίνου.

Στη μελέτη συμμετείχαν τουλάχιστον 3.800 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 59 χρόνια, που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση και περίπου οι μισές είχαν υποβληθεί στο παρελθόν σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, διαπιστώθηκε ότι η αναστραζόλη μειώνει τα περιστατικά καρκίνου του μαστού κατά 50%, ακόμη και στις γυναίκες που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Οπως ανέφερε η καθηγήτρια Christobel Saunders από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, «τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ίσως προσφέρουν μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, όχι μόνο για τις γυναίκες σήμερα αλλά και για τις κόρες τους και τις εγγονές τους στο μέλλον». Οι επιστήμονες παρουσίασαν τη μελέτη τους στο συμπόσιο για τον καρκίνο του μαστού, που διεξήχθη πρόσφατα στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ.