Σωτήριο το λέιζερ για ασθένειες του εγκεφάλου

Τα λέιζερ μπορεί να είναι τελικά η λύση για την εξάλειψη ασθενειών του εγκεφάλου, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Chalmers της Σουηδίας και του Τεχνολογικού ΠανεπιστημίουWroclaw της Πολωνίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι γιατροί θα μπορούν στο μέλλον να θεραπεύουν αυτές τις ασθένειες με λέιζερ χωρίς να πειράζουν τους γύρω εγκεφαλικούς ιστούς.

Η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις θεραπείες που βασίζονται στη χημειοθεραπεία, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να καταπολεμήσουν τη συγκέντρωση της βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης, που ευθύνεται για την ασθένεια, περιέχουν όμως τοξικά συστατικά τα οποία βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. «Ανακαλύψαμε μία εντελώς καινούργια μέθοδο. Κανείς έως σήμερα δεν είχε σκεφτεί πως μπορούμε μόνο με τη χρήση φωτός να θεραπεύσουμε αυτού του είδους τις ασθένειες» ανέφερε ο Πιότρ Χανζίκ, από το πανεπιστήμιο Chalmers.

«Το να εντοπίσουμε αυτές τις επιβλαβής πρωτεΐνες είναι πάντα το πρώτο αποφασιστικό βήμα. Στη συνέχεια όμως πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τις αφαιρούμε ώστε οι ασθενείς να μπορούν να θεραπευτούν από νόσους που αλλάζουν ριζικά τη ζωή τους» πρόσθεσε ο Χανζίκ. Η Κρόιτσφελντ Γιάκομπ, γνωστή και ως νόσος των τρελών αγελάδων, είναι ακόμη μία ασθένεια που θα μπορούσε να καταπολεμηθεί με αυτή τη θεραπευτική προσέγγιση.