Πρωτοποριακή μέθοδος για δημιουργία τεχνητής ίριδας

Μια πρωτοποριακή μέθοδο για τη δημιουργία τεχνητής ίριδας, η οποία έχει αρχίσει ήδη να χρησιμοποιείται για λόγους αισθητικής αλλά και για τη θεραπεία ορισμένων καταστάσεων, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για το επονομαζόμενο εμφύτευμα τεχνητής ίριδας, το οποίο είναι ένα πολύ λεπτό εμφύτευμα από ιατρική σιλικόνη που τοποθετείται στον κερατοειδή με τη χρήση τοπικής αναισθησίας σε διάστημα μόλις 15 λεπτών για κάθε μάτι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πλήρης ανάρρωση γίνεται μετά από έναν με δύο μήνες, ενώ προβλήματα όπως η μυωπία και η πρεσβυωπία δεν επηρεάζονται.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, η εμφύτευση τεχνητής ίριδας περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας τομής 2,8 χιλιοστών στον κερατοειδή και στη συνέχεια την εισαγωγή του διπλωμένου εμφυτεύματος. Όταν μπαίνει στο μάτι, το εμφύτευμα επανέρχεται στο κανονικό του σχήμα και τοποθετείται στη σωστή θέση.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μέθοδος αυτή συνήθως δεν προκαλεί παρενέργειες, ωστόσο έχουν αναφερθεί μεταξύ άλλων κάποιες περιπτώσεις οφθαλμολογικών μολύνσεων, ευαισθησίας στο φως και φλεγμονής.

Η τεχνητή ίριδα αναπτύχθηκε από τον δρ Kenneth Rosenthal του οφθαλμολογικού κέντρου Island Eye Surgicenter στη Ν. Υόρκη, για λόγους αισθητικής, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ορισμένων ιατρικών καταστάσεων όπως η ετεροχρωμία, κατά την οποία οι ίριδες των ματιών έχουν διαφορετικό χρώμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την αποκατάσταση της όρασης.

Μία από αυτές είναι η συγγενής ανιριδία, μια σπάνια κατάσταση κατά την οποία το άτομο γεννιέται χωρίς ίριδες. Σύμφωνα με τον δρ Rosenthal, το εμφύτευμα έχει τοποθετηθεί ήδη σε 17χρονο που γεννήθηκε με συγγενή ανιριδία. Τόνισε δε ότι η τοποθέτησή του δεν επηρεάζει προβλήματα όπως η μυωπία και η πρεσβυωπία και παρουσιάζει ελάχιστες παρενέργειες, ωστόσο κατά καιρούς έχουν αναφερθεί περιπτώσεις οφθαλμολογικών μολύνσεων, ευαισθησίας στο φως και φλεγμονής.