Τα μυστικά του μπότοξ και σε ποιες ηλικίες εφαρμόζεται

Το μπότοξ είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης που άλλαξαν τα δεδομένα της αισθητικής ιατρικής. Το μπότοξ θεωρείται πλέον ως μία από τις πιο διαδεμόνες, έως και αυτονόητες, θεραπείες για τις περισσότερες γυναίκες. Το 2012 στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν 70–80.000 θεραπείες Botox και 25.000 – 30.000 θεραπείες με υαλουρονικό οξύ, με το μεγαλύτερο ποσοστό εφαρμογής τους σε γυναίκες.

Το μπότοξ είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στην ιατρική πάνω από 35 χρόνια με πλήθος κλινικών μελετών να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. Όταν η εφαρμογή γίνεται από πιστοποιημένο ιατρό, χρησιμοποιείται το αυθεντικό σκεύασμα και η κατάλληλη τεχνική, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και θεωρούνται από τυους ειδικούς ως απόλυτα ασφαλή. Εως σήμερα έχουν εκτελεστεί εκατομμύρια εγχύσεις μπότοξ για κοσμητικούς λόγους και σύμφωνα με τους ειδικούς ουδέποτε έχει παρατηρηθεί σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια από τη χρήση του στην κοσμητική ιατρική.
Τι είναι όμως το μπότοξ και το υαλουρονικό οξύ; Το μπότοξ είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται από το μικρόβιο Clostridium botulinum. Eίναι γνωστό ως βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ή αλλαντική τοξίνη. Με το μπότοξ προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται οι ρυτίδες έκφρασης: μετώπου, μεσόφρυου, ματιών και λαιμού. Απ’ την άλλη το υαλουρονικό οξύ είναι η λύση για τις ρυτίδες χειλιών στόματος και παρειών ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται για την αύξηση του όγκου των χειλιών και των ζυγωματικών.
Το υαλουρονικό οξύ είναι γλυκοζαμινογλυκάνη, ένα φυσικό συστατικό του δέρματός μας. Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ είναι ένα άριστο υλικό γεμίσματος των ρυτίδων των χειλιών και του προσώπου. Κάτω από το δέρμα, το υαλουρονικό οξύ συγκρατεί μόρια νερού και βοηθά στην καλύτερη σύνδεση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης. Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι γρήγορη, ανώδυνη (υπό τοπική αναισθησία) και ασφαλής.
Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει μια γυναίκα τη θεραπεία με μπότοξ δεν είναι συγκεκριμένη, εξαρτάται από την ίδια και τις ανάγκες της επιδερμίδας του προσώπου της. Συνήθως ξεκινά μια τέτοια εφαρμογή στην ηλικία των 30-35 ετών. Μια γυναίκα που βρίσκεται στην ηλικία αυτή μπορεί να επίσης να πραγματοποιήσει προληπτικά την εφαρμογή με μπότοξ, προλαμβάνοντας έτσι με αυτό τον τρόπο την εμφάνιση πιο έντονων ρυτίδων στο μέλλον. Στις ηλικίες των 25-30, το μπότοξ μπορεί να εφαρμοστεί για να βελτιώσει τις περιοχές γύρω από τα μάτια, ‘ανοίγοντας’ το βλέμμα και βοηθώντας στην ανόρθωση της γωνίας του ματιού.