Τα αργά αντανακλαστικά συνδέονται με τον πρόωρο θάνατο

Αυξημένες πιθανότητες για πρόωρο θάνατο έχουν αργά αντανακλαστικά και καθυστερημένες αντιδράσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας. Οι επιστήμονική ομάδα των ερευνητών του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL) και του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρα Γκάρεθ Χάγκερ-Τζόνσον, ανέλυσε στοιχεία για περισσότερα από 5.000 άτομα ηλικίας 20 έως 59 ετών, για μια περίοδο 15 ετών.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι ερευνητές μέτρησαν τους χρόνους αντίδρασης των εθελοντών με ένα πολύ απλό τεστ: τους ζήτησαν να πατάνε ένα πλήκτρο κάθε φορά που έβλεπαν μια εικόνα στην οθόνη του υπολογιστή.
Μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία, οι Βρετανοί επιστήμονες κατέγραψαν τους θανάτους μεταξύ αυτών των 5.000 ανθρώπων. Όπως αποδείχθηκε, συνολικά, μέσα στην 15ετία πέθαναν 378 άτομα (το 7,4%). Όσοι πριν χρόνια είχαν εμφανίσει τα βραδύτερα αντανακλαστικά στα τεστ, είχαν 25% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με τον μέσο όρο του χρόνου αντίδρασης των υπολοίπων.Όπως καταδεικνύεται, η σχέση χρόνου αντίδρασης-πρόωρου θανάτου ισχύει εξίσου για άνδρες και γυναίκες, φτωχούς και πλούσιους, μορφωμένους και αμόρφωτους και, γενικότερα, ισχύει άσχετα με το στιλ ζωής του καθενός.

Αναφορικά με τους ενήλικες, η σωστή λειτουργία των αρχαϊκών αντανακλαστικών είναι απαραίτητη για την ισορροπία, την αυτοπεποίθηση, τον συντονισμό, τη μάθηση, την επικοινωνία.

Ένα απλό τεστ αντανακλαστικών αρκεί για να δείξει ότι ο χρόνος αντίδρασης ενός ενηλίκου σχετίζεται με το προσδόκιμο ζωής του, καθώς αποκαλύπτει πόσο σωστά λειτουργεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς και άλλα συστήματα του οργανισμού.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής των ερευνητών, δρ. Χάγκερ-Τζόνσον, «ο χρόνος αντίδρασης αντανακλά ένα βασικό χαρακτηριστικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών θεωρείται σημαντική νοητική δεξιότητα».

«Οι άνθρωποι που συστηματικά έχουν αργές αντιδράσεις στα νέα ερεθίσματα, μπορεί στη συνέχεια να συναντήσουν προβλήματα, τα οποία θα αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου τους. Στο μέλλον, ίσως καατορθώσουμε να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο αντίδρασης για να παρακολουθούμε την υγεία και να κάνουμε εκτιμήσεις για την επιβίωση των ανθρώπων», τόνισε ο βρετανός επιστήμονας και πρόσθεσε ότι «προς το παρόν, ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς, για να ζήσει περισσότερο».

Όπως επεσήμανε ο δρ. Χάγκερ-Τζόνσον αρκούσε ένα απλό τεστ αντανακλαστικών για να δείξει ότι ο χρόνος αντίδρασης ενός ενηλίκου σχετίζεται με το προσδόκιμο ζωής του, καθώς αποκαλύπτει πόσο σωστά λειτουργεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς και άλλα συστήματα του οργανισμού.
Τα ευρήματα της συγκεκριμένης επιστημονικής έρευνας του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου και του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “PLoS ONE”.