Προσθετική συσκευή θα αποκαθιστά τη λειτουργία της κύστης

Μια πρωτοποριακή προσθετική συσκευή η οποία θα αποκαθιστά τη λειτουργία της κύστης που έχει υποστεί βλάβη λόγω τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη, ανέπτυξε ερευνητική επιστημονική ομάδα στη Βρετανία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ βρήκαν τον τρόπο να χρησιμοποιήσουν τα νεύρα που βρίσκονται γύρω από την ουροδόχο κύστη έτσι ώστε ο έλεγχός της να γίνεται κανονικά.

Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, όταν η σπονδυλική στήλη τραυματίζεται, τα σήματα για τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης δεν μπορούν να «ενημερώσουν» τον εγκέφαλο για πότε είναι γεμάτη, με αποτέλεσμα και εκείνος να μην μπορεί να στείλει σήματα για το ότι πρέπει να αδειάσει.

Η νέα συσκευή διαθέτει ηλεκτρόδια, τα οποία συνδέονται με δέσμες νεύρων και μεταφέρουν τα σήματα που δείχνουν ότι η κύστη είναι γεμάτη. Όπως είπε στο BBC ο δρ Daniel Chew, η συσκευή δοκιμάστηκε σε ποντίκια και αποδείχθηκε άκρως αποτελεσματική, ενώ έχουν γίνει ήδη όλες οι σχετικές μελέτες και το μόνο που μένει είναι να κατασκευαστεί μια μικροσκοπική εκδοχή της που θα φέρει την ίδια τεχνολογία.

Αυτό είναι απαραίτητο καθώς με εξαίρεση τα εξαρτήματά της, τα οποία μπορούν να μετατραπούν έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται και στον άνθρωπο, η τεχνολογία για την επεξεργασία της πληροφορίας αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει επιφάνεια δύο μέτρων.