Ενα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία εκφυλιστικών νόσων του μυϊκού συστήματος, όπως η μυϊκή δυστροφία και το Πάρκινσον, βρίσκονται επιστήμονες στην Αυστραλία, οι οποίοι κατάφεραν για πρώτη φορά να απομονώσουν μυϊκά κύτταρα από τον εμβρυϊκό ιστό.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Μόνας ανέπτυξαν μέθοδο για τη δημιουργία σκελετικών μυϊκών κυττάρων από εμβρυϊκό ιστό, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για διάφορες εφαρμογές στην αναγεννητική ιατρική.
Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Stem Cell Reports», κατά τη μελέτη τους απομόνωσαν πρόδρομα κύτταρα από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που τους επιτρέπει να εξελιχθούν σε μυϊκά κύτταρα, παρέχοντας έτσι μια πλατφόρμα ελέγχου και δοκιμής νέων φαρμάκων στον ανθρώπινο ιστό, σε συνθήκες εργαστηρίου.
Τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε οποιοδήποτε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος, όπως σε δερματικά, κύτταρα του αίματος, του εγκεφάλου και μυϊκά που ελέγχουν την κίνηση. Από τη στιγμή που αρχίζουν να εξελίσσονται σε κάτι άλλο, η πρόκληση για τους ερευνητές είναι να ελέγξουν τη διαδικασία και να παράγουν μόνο τα κύτταρα που θέλουν. Ετσι, μπορούν να δημιουργήσουν διάφορους ειδικούς τύπους κυττάρων για να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία σειράς εκφυλιστικών ασθενειών, όπως η μυϊκή δυστροφία και το Πάρκινσον.