Το λίπος μπορεί να είναι και ωφέλιμο!

Μπορεί το λίπος να είναι ωφέλιμο; Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη δυτική Αυστραλία, τα άτομα που είναι υπέρβαρα προστατεύονται περισσότερο από το κρύο, ακριβώς λόγω του λίπους που διαθέτουν στον οργανισμό τους, το οποίο δρα σαν επιπλέον «ρούχο», το οποίο βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα.

Οι επιστήμονες έκαναν αυτή τη διαπίστωση έπειτα από μελέτη του 2006, κατά την οποία ανακάλυψαν ότι οι κολυμβητές που έχουν μεγαλύτερο δείκτη σωματικής μάζας διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν υποθερμία σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Ενα παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται και στα νοσοκομεία, όπου στους ασθενείς που έχουν πάθει ανακοπή εφαρμόζεται «θεραπευτική υποθερμία» προκειμένου να απομακρυνθούν το τραύμα στον εγκέφαλο και η φλεγμονή.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να θυμόμαστε ότι το λίπος είναι μέρος της υγιεινής διατροφής και αυτό γιατί είναι σημαντικό για το σώμα μας. Συγκεκριμένα, το λίπος καίγεται στο σώμα μας για να έχουμε ενέργεια να κινηθούμε, να αναπνεύσουμε, να μιλήσουμε κλπ. Ταυτόχρονα, το σώμα μας χρησιμοποιεί το λίπος για να αποθηκεύσει ενέργεια, είναι σα να λέμε οι τράπεζες ή οι επιταγές ενέργειας του οργανισμού μας. Όμως, δεν κάνει μόνο αυτό, βοηθά και σε πολλές άλλες λειτουργίες του σώματος όπως:

  • βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων.
  • βοηθά στην κατασκευή ορμονών όπως αυτές που ρυθμίζουν την περίοδο των κοριτσιών.
  • περιβάλει τα όργανα και τα προστατεύει από χτυπήματα,
  • παίρνει μέρος στη δημιουργία των κύτταρων
  • βοηθά να απορροφήσουμε κάποιες βιταμίνες που τις λέμε και λιποδιαλυτές και είναι Α, D, K,Ε