Σύμφωνα με τους γενετιστές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο οι «κολλητοί» φίλοι έχουν κοινό το ένα εκατοστό των γονιδίων τους – ακριβώς όπως συμβαίνει με τα τέταρτα ξαδέλφια τους.
Νέα μελέτη που διεξήχθη σε περισσότερους από 1.900 εθελοντές, άλλοι εκ των οποίων συμμετείχαν μαζί με τους φίλους τους και άλλοι μόνοι, απέδειξε ότι το γενετικό μας προφίλ, παίζει ρόλο στην επιλογή των φίλων μας.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέιμς Φόουλερ, καθηγητής Ιατρικής Γενετικής & Πολιτικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο.
«Εξετάζοντας ολόκληρο το γονιδίωμα των εθελοντών μας διαπιστώσαμε ότι από γονιδιακής πλευράς μοιάζουμε πάρα πολύ με τους φίλους μας», είπε. «Στην πραγματικότητα, έχουμε πολύ περισσότερο κοινό DNA με όσους επιλέγουμε ως φίλους μας, παρά με ξένους της ίδιας ηλικίας, φύλου και φυλής».
«Μπορεί το ποσοστό 1% των γονιδίων να φαίνεται μικρό, αλλά για την γενετική είναι τεράστιος αριθμός», συνέχισε ο δρ Νικόλας Χρηστάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας, Εξελικτικής Βιολογίας & Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.
«Και το πιο σημαντικό: μολονότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν καν ποια είναι τα τέταρτα ξαδέλφια τους, κατορθώνουν με έναν μαγικό τρόπο να επιλέγουν ως φίλους τους ανθρώπους που τους μοιάζουν γενετικά, σαν να είναι συγγενείς τους».
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην αμερικανική επιθεωρήση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), με βάση τα ευρήματά τους δημιούργησαν μία «βαθμολογία φιλίας» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέπουν εάν δύο ξένοι θα γίνουν φίλοι ή όχι.
Η βαθμολογία αυτή είναι εξίσου ακριβής για την «πρόβλεψη» της φιλίας με άλλες βασισμένες στα γονίδια μεθόδους οι οποίες υπολογίζουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας ή σχιζοφρένειας.