Μελέτη δείχνει ότι το στρες προκαλεί αύξησε βάρους στις γυναίκες

Καινούρια μελέτη, αμερικάνων επιστημόνων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, αποδεικνύει ότι το στρες μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό των γυναικών και κατά συνέπεια να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που ανακοινώθηκαν στην επιθεώρηση «Biological Psychiatry» , έδειξαν ότι όταν ο γυναικείος οργανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με στρεσογόνα γεγονότα καίει πολύ λιγότερες θερμίδες και παράγει περισσότερη ινσουλίνη, η οποία συμμετέχει στην αποθήκευση σωματικού λίπους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 58 εθελόντριες μέσης ηλικίας 53 ετών . Οι εθελόντριες συμπληρώσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το στρες και στη συνέχεια κατανάλωσαν γεύμα 930 θερμίδων. Επτά ώρες μετά το γεύμα έκαναν κάποιες εξετάσεις.

Αποδείχθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν υψηλά επίπεδα στρες το τελευταίο 24ωρο είχαν κάψει 104 θερμίδες λιγότερες από όσες δεν είχαν έντονο στρες. Αυτό σε καθημερινά επαναλαμβανόμενη βάση ισούται με 6 κιλά τον χρόνο.

Συμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζάνις Κίκολτ-Γκλέιζερ, καθηγήτρια Ψυχιατρικής & Ψυχολογίας στο OSU. «Η έρευνα δείχνει ότι με το πέρασμα του χρόνου το στρες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Γνωρίζουμε από παλαιότερες μελέτες πως όταν κάποιος νιώθει στρες έχει την τάση να διαλέγει τα λάθος τρόφιμα, αλλά η μελέτη μας δείχνει πως αυτή η κακή επιλογή μπορεί να έχει μεγαλύτερο τίμημα απ’ ό,τι έως τώρα νομίζαμε, αφού οι περιττές θερμίδες είναι πολύ πιθανό να αποθηκευτούν στο σώμα».

Τα νέα ευρήματα μπορεί επίσης να εξηγούν γιατί οι άνθρωποι με αυξημένα επίπεδα στρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καταλήγουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.