Σημαντικές έρευνες για την αντίληψη όσων βρίσκονται σε κώμα, αλλά και για το γυναικείο… ροχαλητό!

Ελπίδα για τη θεραπεία των ατόμων που βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση δίνει μια σημαντική εξέλιξη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία. Επιστήμονες του Κέμπριτζ διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος ασθενή ανταποκρινόταν σε ήχους από το περιβάλλον, γεγονός που δείχνει ότι σε κάποιους ασθενείς υπάρχουν επίπεδα αντίληψης.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο οκτώ υγιών εθελοντών και 21 ασθενών, από τους οποίους ο ένας παρουσίασε όμοια εικόνα με εκείνη των υγιών. Όπως αναφέρει το BBC, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τέτοιου είδους πληροφορίες ίσως τους οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας μεθόδου, μέσω της οποίας οι ασθενείς που βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση θα μπορούν να επικοινωνούν.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ερευνητές συμπέραναν ότι οι γυναίκες που κατά την εγκυμοσύνη τους ροχαλίζουν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με μικρότερο σωματικό βάρος και να γεννήσουν με καισαρική.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για εκείνες που ροχάλιζαν και πριν τη εγκυμοσύνη, επειδή το ροχαλητό έχει άμεση σχέση με προβλήματα όπως η υπνική άπνοια, κατά την οποία μειώνεται το οξυγόνο στον οργανισμό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μελέτη αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί για τη σχέση του ροχαλητού με των γυναικών με τη βρεφική υγεία.