Ο καφές που τόσο αγαπάμε, αγαπάει την καρδιά μας. H καφεΐνη έχει ευεργετική δράση στη βελτίωση της ροής του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από μελέτη στο Πανεπιστήμιο Ryukyu στην Οκινάουα, όπου σε 27 υγιείς ενήλικες μετρήθηκε ο ρυθμός ροής του αίματος. Είχε προηγηθεί χορήγηση καφέ με καφεΐνη, στη μια μέτρηση και χωρίς, στη δεύτερη. Οπως διαπίστωσαν, ο καφές με καφεΐνη, οδήγησε σε αυξημένη ροή του αίματος, σε ποσοστό 30%.
Την ίδια στιγμή, μια νέα και πιο αξιόπιστη εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη θα εντοπίζει τους επικίνδυνους καρκινικούς όγκους με μεγαλύτερη ακρίβεια. Την εξέταση ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ με τη βοήθεια της πρωτεΐνης NAALADL2, η οποία όταν υπάρχει στον οργανισμό σε μεγάλη ποσότητα δείχνει ότι ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες. Αντίθετα, όταν τα επίπεδά της είναι χαμηλά, ο ασθενής δεν χρειάζεται κάτι από τα παραπάνω, άρα θα αποφεύγει την περιττή ταλαιπωρία. Όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε άλλη εξέταση που να ξεχωρίζει τους επικίνδυνους όγκους από εκείνους που προκαλούν ελάχιστα ή μηδενικά συμπτώματα.
Στο μεταξύ, πολύτιμοι σύμμαχοι κατά της κατάθλιψης αποδεικνύονται τα προβιοτικά. Τα βακτήρια, τα οποία έχουν αποδείξει τις ευεργετικές τους ιδιότητες σε ό,τι αφορά την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, φαίνεται ότι μπορούν να ωφελήσουν και όσους υποφέρουν από ψυχικά νοσήματα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Biological Psychiatry», τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που αν ληφθούν στις σωστές ποσότητες, μπορούν να βελτιώσουν τη συμπεριφορά και την ψυχική διάθεση των ασθενών με κατάθλιψη, και την ίδια στιγμή να τονώσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Μια πειραματική γονιδιακή θεραπεία για την αιμορροφιλία Α ανέπτυξαν επιστήμονες του Ιατρικού Κολεγίου του Ουισκόνσιν, οι οποίοι σε συνεργασία με συναδέλφους τους στη Γαλλία κατάφεραν να θεραπεύσουν την πάθηση σε σκύλους. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν ιό για τη μεταφορά του φυσιολογικού γονιδίου για τον παράγοντα VIII στα αιμοπετάλια, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την αποκατάσταση των αιμοφόρων αγγείων που έχουν καταστραφεί. Στην επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications», αναφέρεται ότι τα σκυλιά στα οποία δοκιμάστηκε η θεραπεία δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα εδώ και δύο χρόνια. Η θεραπεία θα είναι κατάλληλη για χρήση στον άνθρωπο σε περίπου δέκα χρόνια.