Οσοι μένουν σε ζεστά σπίτια συνήθως έχουν φυσιολογικό βάρος

Μπορεί το κρύο να συμβάλλει στο αδυνάτισμα, αφού βοηθά τον οργανισμό να κάνει περισσότερες καύσεις, φαίνεται όμως ότι δεν ισχύει το ίδιο σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους.

Επιστήμονες στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι όσοι μένουν σε ζεστά σπίτια συνήθως έχουν φυσιολογικό βάρος, σε αντίθεση με εκείνους που κατοικούν σε σπίτια με χαμηλή θερμοκρασία, οι οποίοι παρουσιάζουν μεγαλύτερο δείκτη σωματικής μάζας.

Σύμφωνα με τον δρ Michael Daly, εκ των συντακτών της επιστημονικής έκθεσης, φαίνεται πως η ζέστη αποτρέπει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, κάτι που δεν συμβαίνει όταν το περιβάλλον είναι κρύο (το κρύο αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού για φαγητό, ώστε να αυξηθεί η ενέργεια μέσω των ιστών).

Τη μελέτη πραγματοποίησε το Κέντρο Επιστημών της Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Stirling στη Σκοτία με τη συμμετοχή 100.000 ατόμων, ενώ οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως ο αριθμός των θερμίδων που παίρνει κανείς καθημερινά, η έλλειψη άσκησης κτλ, ωστόσο είναι η πρώτη που διερευνά τη σχέση της θερμοκρασίας εσωτερικών χώρων με τα επίπεδα του σωματικού βάρους.

Παλαιότερες μελέτες που είχαν διεξαχθεί σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά είχαν δείξει ότι η υψηλή θερμοκρασία αυξάνει το σωματικό βάρος και πως το κρύο ενισχύει την παραγωγή του λεγόμενου καφέ λίπους, το οποίο αδυνατίζει.