Αποστάγματα μέντας και δεντρολίβανου κατά του Αλτσχάιμερ

Δύο αποτελεσματικά όπλα προσφέρει απλόχερα η φύση για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ. Οπως διαπίστωσαν Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις, τα αποστάγματα της μέντας και του δεντρολίβανου είναι σε θέση να περιορίσουν τον ρυθμό νοητικής εξασθένησης που προκαλεί η ασθένεια στις πιο ήπιες μορφές της. Συγκεκριμένα, το απόσταγμα του δεντρολίβανου τονώνει την ικανότητα της μάθησης και της μνήμης, ενώ το απόσταγμα της μέντας βελτιώνει την απόδοση των ασθενών σε επίπεδο συμπεριφοράς, ενώ παράλληλα μειώνει το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο.

Στο μεταξύ, περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή πίεση έχουν όσοι κοκκινίζουν εύκολα στο πρόσωπο όταν πίνουν αλκοόλ. Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου Τσουνγκνάμ διαπίστωσαν ότι τα άτομα αυτά παρουσιάζουν μειωμένη ικανότητα να διασπάσουν την ακεταλδεΰδη, μια τοξική ουσία που παράγεται όταν μεταβολίζεται το αλκοόλ. Αυτό σημαίνει πως όταν καταναλώνουν τουλάχιστον τέσσερα ποτά την εβδομάδα, διατρέχουν σοβαρά αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να τους προκαλέσει καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Για τους υπόλοιπους ο κίνδυνος είναι εξίσου αυξημένος, όταν καταναλώνουν περισσότερα από οκτώ ποτά την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Αλκοολισμός: Κλινική και Πειραματική Ερευνα».

Την ίδια στιγμή, νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ έδειξε ότι τα άτομα που ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, δηλαδή κοιμούνται και ξυπνούν κάθε μέρα τις ίδιες ώρες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μικρό σωματικό βάρος. Μάλιστα η επιστημονική έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «American Journal of Health» αναφέρει ότι αυτό ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες, οι οποίες συνήθως έχουν υψηλότερα ποσοστά λίπους όταν κοιμούνται λιγότερο από 6,5 ώρες ή τουλάχιστον 8,5 ώρες την ημέρα. Η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών του οργανισμού που συνδέονται με την πείνα.