Ο «παροπλισμός» της αλατιέρας μπορεί να καταπολεμά το ροχαλητό. Κλινική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Βραζιλία αποσκοπεί στο να διαπιστώσει τον ρόλο του αλατιού στην υπνική άπνοια.
Συγκεκριμένα, σε 54 ασθενείς θα χορηγείται ένα διουρητικό χάπι καθημερινά, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση του αλατιού. Μετά από μια εβδομάδα θα υποβληθούν σε έρευνα ύπνου για να διαπιστωθεί αν έχουν τον ίδιο αριθμό απνοιών.
Προηγούμενη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο έδειξε ότι μειώνοντας την πρόσληψη του αλατιού στην διατροφή, υπήρξε ευεργετική επίδραση στην άπνοια.
Η νέα έρευνα θα συγκρίνει το αποτέλεσμα της μείωσης του αλατιού με αυτό του διουρητικού χαπιού. Η κεντρική ιδέα αυτών των θεραπευτικών προσεγγίσεων είναι ότι συμβάλλουν στη μείωση του οιδήματος γύρω από το λαιμό οπότε έτσι λειτουργεί καλύτερα η αναπνοή κατά τον ύπνο.
Την ίδια στιγμή, όπως φαίνεται, φυτοφάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των οργανοχλωρίνων φαίνεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ενδομητρίωσης, μιας φλεγμονής που επηρεάζει το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Ερευνητές του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που εκτίθενται περισσότερο σε δύο τέτοια φυτοφάρμακα, το beta-hexachlorocyclohexane και το mirex, εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο ενδομητρίωσης κατά 30 έως 70%. «Δεδομένου ότι η ενδομητρίωση είναι ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με τα οιστρογόνα, μάς ενδιέφερε να διερευνήσουμε τον ρόλο των χημικών ουσιών του περιβάλλοντος που έχουν οιστρογονικές ιδιότητες, όπως οι οργανοχλωρίνες, στον κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Κρίστιν Άπσον. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ενώ αυτό το είδος φυτοφαρμάκων έχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, ίχνη του βρέθηκαν στο αίμα πολλών γυναικών. Το συμπέρασμα είναι ότι αυτές οι ουσίες μένουν στην ατμόσφαιρα πολύ χρόνο μετά τη χρήση τους και εξακολουθούν να προκαλούν βλάβες.