“Έξυπνα” γυαλιά μετατρέπουν οπτικές πληροφορίες σε εικόνες

Πρωτοποριακά, ή «έξυπνα», αν προτιμάτε, γυαλιά τα οποία μετατρέπουν οπτικές πληροφορίες σε εικόνες, βοηθώντας τους τυφλούς να βλέπουν, ανέπτυξε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Οξφόρδης.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι επιστήμονες, τα γυαλιά διαθέτουν δύο κάμερες ή μία κάμερα και έναν προβολέα υπερύθρων που μπορεί να εντοπίσει την απόσταση ανάμεσα στα αντικείμενα που υπάρχουν κοντά. Επίσης, διαθέτουν γυροσκόπιο, πυξίδα και GPS, ώστε εκείνος που τα φορά να μπορεί να προσανατολιστεί.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται στα γυαλιά μετατρέπονται σε εικόνες που εμφανίζονται σε οθόνες OLED, οι οποίες βρίσκονται στο πίσω μέρος των φακών, είναι κατασκευασμένες από οργανικά ημιαγώγιμα υλικά και παρουσιάζουν ό,τι είναι απαραίτητο, χρησιμοποιώντας διαφορές στη φωτεινότητα. Αυτό μπορεί να είναι τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά και εμποδίζουν την κίνηση, καθώς και η απόσταση που υπάρχει ανάμεσά τους.

Τα «έξυπνα» γυαλιά, τα οποία απέσπασαν στη Βρετανία βραβείο καινοτομίας, δημιούργησε ο Στίβεν Χικς από το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η υπολειπόμενη όραση, αφού όπως είπε ο ίδιος πολλοί άνθρωποι που θεωρούνται τυφλοί μπορούν να αντιληφθούν το φως και την κίνηση.

Εξάλλου, σημαντικές είναι οι εξελίξεις και σε ό,τι αφορά την πρόληψη της τύφλωσης εξαιτίας της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και της συγγενούς αμαύρωσης του Leber, η οποία πλήττει τον αμφιβληστροειδή προκαλώντας απώλεια της όρασης.

Όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο χειρουργός οφθαλμίατρος Πάρης Τρανός, η συγγενής αμαύρωση του Leber αντιμετωπίζεται πλέον με γονιδιακή θεραπεία, κατά την οποία διορθώνεται το γονίδιο RT65 που είναι υπεύθυνο για αυτήν.

Σε συμπόσιο οφθαλμολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο Πάρης Τρανός αναφέρθηκε επίσης στην έγκριση εφαρμογής που έχει πάρει στην Ελλάδα η εμφύτευση μικροτσίπ στην ωχρά κηλίδα, που αποκαθιστά την όραση. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η μέθοδος αυτή δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ακόμα στη χώρα μας, καθώς κοστίζει 100.000 ευρώ, ενώ απαιτεί ειδική εκπαίδευση του ασθενή, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί το μικροτσίπ και να προσαρμοστεί ξανά στις νέες συνθήκες.