Η Ραγδαία διάδοση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Η διάδοση του ηλεκτρονικού τσιγάρου παγκοσμίως  είναι πρωτοφανής. Οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων αναμένεται να ξεπεράσουν τις πωλήσεις των παραδοσιακών τσιγάρων μέχρι το 2020, σύμφωνα με την Wells Fargo και τον αναλυτή Bonnie Herzog.  Η βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρονικών τσιγάρων στην Ευρώπη  σήμερα υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ, πολύ μικρότερη σε σχέση με  την καπνοβιομηχανία που υπολογίζεται στα  91 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι οι λεπτές, επαναχρησιμοποιήσιμες μεταλλικές συσκευές που περιέχουν νικοτίνη μέσω των υγρών αναπλήρωσης που θα βρείτε σε διάφορες εξωτικές γεύσεις στα υγρά αναπλήρωσης.

Ο γιατρός  Φιλίπ Πρεσλέ, που ερευνά εντατικά  τις επιπτώσεις του καπνίσματος, έχει δημιουργήσει μια κίνηση υποστήριξης του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως εναλλακτική μορφή καπνίσματος, έχοντας συγκεντρώσει   100 υπογραφές γιατρών,

Ο Φιλίπ Πρεσλέ, υποστηρίζει ότι «Με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έχουμε καταφέρει να απαλλαγούμε από τρία βασικά επιβλαβή συστατικά του: την πίσσα, το μονοξείδιο του άνθρακα και τα μικρά σωματίδια που οδηγούν σε καρκίνο, καρδιακές προσβολές και χρόνια βρογχίτιδα. Στις ερωτήσεις για το αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο επικίνδυνο για την υγεία, απαντάμε συγκρίνοντας  την επικινδυνότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου με άλλα προϊόντα. Αν βάλουμε το τσιγάρο στο ένα άκρο και μετά το αλκοόλ και μετά το λίπος που λαμβάνουμε από τη ζάχαρη και τα γλυκά, τότε θα διαπιστώσουμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρέπει να μπει δίπλα στα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια. Ο κίνδυνος είναι πραγματικά πολύ, πολύ μικρός. Μερικά λαχανικά περιέχουν φυτοφάρμακα και μερικά ψάρια βαρέα μέταλλα. Τέτοιου είδους κινδύνους διατρέχει κανείς με το ηλεκτρονικό τσιγάρο»,

Αρκετές έρευνες έχουν δαιμονοποιήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στηριζόμενες της προφύλαξης και προβάλλοντας τα επιχειρήματα ότι δεν γνωρίζουμε τι περιέχει. Γιατί να δαιμονοποιούμε ένα προϊόν, που πολλοί γιατροί το θεωρούν ασφαλέστερο από το κάπνισμα; Για τους υποστηρικτές του ηλεκτρονικού τσιγάρου η αιτία κρύβεται στις πιέσεις που ασκούν η βιομηχανία των φαρμάκων και των τσιγάρων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει τον Μάρτιο για τη νέα ντιρεκτίβα για τον καπνό. Στη συνέχεια κάθε κράτος μέλος θα έχει περιθώριο δύο ετών, για να αποφασίσει τους νόμους που θα θεσπίσει για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στο εσωτερικό της χώρας.

Πολλοί ελπίζουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα συνεχίσει την επαναστατική του πορεία βοηθώντας την Ευρώπη να κόψει το κάπνισμα.

Το Ηλεκτρονικό τσιγάρο και οι επιπτώσεις του στους παθητικούς καπνιστές

Για πολλούς το κάπνισμα έχει εξελιχθεί σε μία κουραστική συνήθεια που επηρεάζει διάφορους τομείς της ζωής τους.  Η απαγόρευση του καπνίσματος έχει κάνει το κάπνισμα μια συνήθεια του διαλείμματος και του εξωτερικού χώρου. Οι επιπτώσεις που έχει στην υγεία των παθητικών καπνιστών  είναι ένα ζήτημα που προκαλεί αρκετές διενέξεις. Άλλωστε, το  παθητικό κάπνισμα είναι ένας από τους κυριότερους  λόγους για την  απαγόρευση του καπνίσματος τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Κρήτης και των τμημάτων ΤΕΦΑΑ και Βιοχημείας (Θεσσαλίας) και Ιατρικής (Κρήτης) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι  το ηλεκτρονικό τσιγάρο  αποτελεί μία ασφαλέστερη μέθοδο καπνίσματος για την υγεία των παθητικών καπνιστών.

Η έρευνα ,που εξέτασε τις επιπτώσεις τόσο του κανονικού καπνίσματος όσο και του παθητικού, έδειξε ότι το τσιγάρο ενεργοποιεί την διαδικασία της φλεγμονής, που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη παθήσεων όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σε σχέση με το παθητικό κάπνισμα, τα αποτελέσματα έδειξαν ‘ότι κατά τη διάρκεια  παθητικού καπνίσματος βιομηχανικού τσιγάρου, τα κύτταρα του αίματος που ενεργοποιούνται στη φλεγμονή είναι σημαντικά περισσότερα από αυτά που ενεργοποιούνται σε άτομα που είναι εκτεθειμένα σε παθητικό κάπνισμα από ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατά τη λειτουργία του  δεν παράγει καπνό που είναι προϊόν καύσης. Έτσι αυτό το σύννεφο που βγαίνει από τη χρήση ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου, μπορεί να μοιάζει με τον καπνό κανονικού τσιγάρου αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ατμοποιημένο υγρό δηλαδή ατμός.

Τέλος η έρευνα επισημαίνει ότι «τα αποτελέσματα συνάδουν με τη θεωρία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως αποτελεί μια πιο ασφαλή μέθοδο καπνίσματος σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που προκαλεί η επιδημία του καπνίσματος κανονικών τσιγάρων.»

Εξέταση αίματος για την κατάθλιψη

Μία νέα εξέταση αίματος αποτελεί τον πρώτο αντικειμενικό, επιστημονικό τρόπο για τη διάγνωση της σοβαρής κατάθλιψης στους ενήλικες, αναφέρουν επιστήμονες από το Σικάγο.

Η εξέταση μετράει τα επίπεδα εννέα γενετικών δεικτών και, εκτός από τη διάγνωση της νόσου, μπορεί να δείξει και εάν ένας ασθενής ανταποκρίνεται στην γνωστική συμπεριφορική θεραπεία η οποία είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες γι’ αυτήν. Continue reading

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι ο αποτελεσματικότερος σύμμαχος κατά του εμφράγματος

Τα οκτώ στα δέκα εμφράγματα στους άντρες μπορούν να αποφευχθούν, με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Παρακολουθώντας επί 11 χρόνια 20.721 υγιείς άντρες, ηλικίας 45 έως 79 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένα βασικά μέτρα διαφύλαξης της υγείας μπορούν να μειώσουν έως 79% τον αριθμό των πρώτων εμφραγμάτων στους άντρες. Continue reading

Δημοφιλέστερο το τεστ DNA μετά την μαστεκτομή της Αντζελίνα Τζολί

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε τεστ DNA για τον καρκίνο του μαστού υπερδιπλασιάστηκαν έπειτα από την ανακοίνωση της Αντζελίνα Τζολί ότι θα υποβληθεί σε προφυλακτική διπλή μαστεκτομή.

Η αμερικανίδα ηθοποιός είχε κάνει τη σχετική ανακοίνωση πέρυσι τον Μάιο, εξηγώντας ότι έλαβε αυτή την απόφαση επειδή είναι φορέας ενός ογκογονιδίου που σημαίνει ότι έχει 87% πιθανότητες να παρουσιάσει καρκίνο του μαστού. Continue reading

Το συστηματικό περπάτημα αμβλύνει τις παρενέργειές της αντικαρκινικής θεραπείας,

Οι πάσχοντες από καρκίνο μπορούν να αυξήσουν δραματικά τις πιθανότητές τους να νικήσουν τη νόσο, φροντίζοντας να περπατούν για μισή έως μία ώρα την ημέρα.

Νέα βρετανική μελέτη αποκαλύπτει ότι 1,5 χιλιόμετρο περπάτημα την ημέρα μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου στους πάσχοντες από καρκίνο του μαστού και κατά 30% σε εκείνους με καρκίνο του προστάτη.

Αντίστοιχα, για τους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που περπατούν 4 χιλιόμετρα την ημέρα, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 50%.

Οι υπολογισμοί αφορούν περπάτημα με μέτρια ταχύτητα (5 χιλιόμετρα την ώρα) και ουσιαστικά σημαίνουν πως τα οφέλη αυτά παρέχονται με περίπου 20 έως 50 λεπτά περπάτημα την ημέρα.

Την σχετική μελέτη έδωσε στη δημοσιότητα το δίκτυο «Walking for Health», στο οποίο συμμετέχουν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Macmillan Cancer Support και το Ramblers, ο μεγαλύτερος οργανισμός για τα δικαιώματα των πεζών της Βρετανίας. Continue reading

H παχυσαρκία στην ηλικία των 30 τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η παχυσαρκία στην ηλικία των 30 τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή ενός ατόμου.

Μία νέα έρευνα, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, αναφέρει ότι όταν κανείς πάρει πολλά κιλά στη μεσήλικη ζωή του, επιταχύνει τη διαδικασία απώλειας μνήμης και άλλων εγκεφαλικών δεξιοτήτων. Continue reading

Ποια είναι η ιδανική ώρα για ύπνο

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν αυτό που σας έλεγαν οι γονείς και οι παππούδες
Ο Matt Walker, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, επικεφαλής του εργαστηρίου νευροαπεικόνισης, αναφέρει σύμφωνα με το Time ότι η ποιότητα του ύπνου πράγματι αλλάζει με τη πάροδο της νύχτας. Continue reading

Το στρες είναι κολλητικό

Το στρες μπορεί να είναι κολλητικό, όπως το… κρύωμα, λένε οι επιστήμονες.

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Saint Louis, υποστηρίζουν ότι το στρες είναι κολλητικό. Τονίζουν, όμως, ότι ενίοτε οδηγεί ορισμένους ανθρώπους και σε ηρωικές συμπεριφορές. Continue reading