Το συστηματικό περπάτημα αμβλύνει τις παρενέργειές της αντικαρκινικής θεραπείας,

Οι πάσχοντες από καρκίνο μπορούν να αυξήσουν δραματικά τις πιθανότητές τους να νικήσουν τη νόσο, φροντίζοντας να περπατούν για μισή έως μία ώρα την ημέρα.

Νέα βρετανική μελέτη αποκαλύπτει ότι 1,5 χιλιόμετρο περπάτημα την ημέρα μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου στους πάσχοντες από καρκίνο του μαστού και κατά 30% σε εκείνους με καρκίνο του προστάτη.

Αντίστοιχα, για τους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που περπατούν 4 χιλιόμετρα την ημέρα, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 50%.

Οι υπολογισμοί αφορούν περπάτημα με μέτρια ταχύτητα (5 χιλιόμετρα την ώρα) και ουσιαστικά σημαίνουν πως τα οφέλη αυτά παρέχονται με περίπου 20 έως 50 λεπτά περπάτημα την ημέρα.

Την σχετική μελέτη έδωσε στη δημοσιότητα το δίκτυο «Walking for Health», στο οποίο συμμετέχουν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Macmillan Cancer Support και το Ramblers, ο μεγαλύτερος οργανισμός για τα δικαιώματα των πεζών της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, με το συστηματικό περπάτημα μπορεί επίσης να αμβλυνθούν παρενέργειες της αντικαρκινικής θεραπείας, όπως το οίδημα στο μπράτσο μετά την μαστεκτομή (λεμφικό οίδημα ή λεμφοίδημα), το άγχος, η κατάθλιψη, η κόπωση, η διαταραχή της κινητικότητας και οι αλλαγές στο σωματικό βάρος.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι μόλις το 20% των πασχόντων από καρκίνο περπατούν σε καθημερινή βάση την περίοδο της διαγνώσεως και της θεραπείας τους.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν μία απλή αλήθεια: το περπάτημα μπορεί να σώσει ζωές», λέει ο κ. Ciarán Devane, εκτελεστικός διευθυντής του Macmillan. «Είναι λάθος να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά σε αυτή την αλήθεια. Η φυσική δραστηριότητα είναι μία θαυματουργή θεραπεία και οι επαγγελματίες της Υγείας πρέπει να την συνταγογραφούν στο πλαίσιο της θεραπείας του καρκίνου».