Από τον δεύτερο κιόλας μήνα της ζωής ενός παιδιού μπορούν οι ειδικοί να εντοπίζουν τις πιθανότητες να πάσχει από αυτισμό. Οπως διαπίστωσαν ερευνητές στο Marcus Autism Centre, στην Ατλάντα των ΗΠΑ, τα βρέφη που ίσως έχουν αυτισμό δυσκολεύονται να εστιάσουν στο βλέμμα εκείνων που τα κοιτάζουν. Ο εντοπισμός του προβλήματος, σημειώνουν οι ειδικοί, γίνεται μόνο με εξετάσεις και όχι διά γυμνού οφθαλμού. Η ανακάλυψη είναι σημαντική επειδή η αντιμετώπιση του αυτισμού όσο νωρίτερα εντοπιστεί τόσο πιο αποτελεσματική είναι.
Σε άλλη πρωτοποριακή έρευνα, επιστήμονες από το Οχάιο ανακάλυψαν τον λόγο για τον οποίο τα βρέφη είναι πιο ευάλωτα σε μολύνσεις. Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών είναι αδύναμο και καταστέλλει «εσκεμμένα» την αντίσταση στις μολύνσεις, για να προλάβει τη φλεγμονή που προκαλούν τα βακτήρια όταν δημιουργούν πληθυσμούς. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς το ανοσοποιητικό επιτρέπει στα φιλικά βακτήρια να περάσουν στον οργανισμό, και συγκεκριμένα στο έντερο, το δέρμα, το στόμα και τους πνεύμονες, και να τον προστατεύσουν από τη φλεγμονή.
Μάλιστα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι αν καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν τον εν λόγω μηχανισμό, θα μπορέσουν να αναπτύξουν νέες θεραπείες για τις βρεφικές μολύνσεις. Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επιστήμονες στη Γερμανία δημιούργησαν μια ειδική κάμερα που εντοπίζει μικροσκοπικά συμπλέγματα καρκινικών κυττάρων, που συνήθως οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν κατά τη διάρκεια των εγχειρήσεων. Ετσι μπορούν να αφαιρούν τα καρκινικά κύτταρα πλήρως, ακόμη και όταν είναι δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.
Την κάμερα κατασκεύασαν ερευνητές του Ινστιτούτου Fraunhofer στο Μάνχαϊμ, οι οποίοι την εξόπλισαν ώστε να εντοπίζει τον καρκινικό ιστό και να του ρίχνει μόρια με έντονα χρώματα, ώστε να τον αφαιρούν αφήνοντας τον υγιή ιστό ανέγγιχτο. Σύμφωνα με τον δρα Nikolas Dimitriadis, με τον τρόπο αυτό οι ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.