Ενα πρωτοποριακό εμβόλιο που… εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να καταπολεμά το μελάνωμα δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Το εμβόλιο ανέπτυξαν ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Λογιόλα, οι οποίοι μάλιστα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν και τις κλινικές του δοκιμές.
Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, το εμβόλιο δημιουργείται από τα κύτταρα Τ του ασθενούς, τα οποία αφαιρούνται για να τους προστεθούν δύο γονίδια που θα τα βοηθήσουν να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα ως εχθρικά και να τους επιτίθενται. Τα κύτταρα εισάγονται ξανά στον οργανισμό του ασθενούς μετά τη χημειοθεραπεία, η οποία σκοτώνει τα περισσότερα από τα κύτταρα Τ που έχουν απομείνει.
«Η κλινική δοκιμή είναι μια μοναδική απόπειρα χειρισμού του ανθρώπινου ανοσοποιητικού έτσι ώστε να επιτίθεται στον καρκίνο με πιο αποτελεσματικό και συγκεκριμένο τρόπο» είπε ο δρ Joseph Clark, που ανήκει στους βασικούς ερευνητές που θα διεξάγουν τις κλινικές δοκιμές. Σκοπός της πρώτης φάσης τους είναι ο καθορισμός της ιδανικής δόσης του εμβολίου, αλλά και ο έλεγχος για να διαπιστωθεί η ασφάλειά του για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στις κλινικές δοκιμές θα συμμετάσχουν εθελοντικά ασθενείς που πάσχουν από μεταστατικό μελάνωμα, ο οργανισμός των οποίων δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα που τους χορηγούνται και δεν έχουν καμία λύση ή επιλογή.