Γυαλιά με ακτίνες Χ για ευκολότερες ενέσεις και αιμοληψίες

Τέλος στα περιττά και άστοχα τρυπήματα στις φλέβες υπόσχεται να βάλει η εφεύρεση επιστημόνων στις ΗΠΑ, οι οποίοι δημιούργησαν ένα σύστημα γυαλιών με ακτίνες Χ, που θα βελτιώσει κατά πολύ τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αιμοληψίες και οι ενδοφλέβιες θεραπείες.

Τα γυαλιά φέρουν την ονομασία Eyes-On Glasses System και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να βοηθούν τους γιατρούς και το ειδικευμένο προσωπικό στον άμεσο εντοπισμό της κατάλληλης φλέβας του ασθενή, όταν πρέπει να γίνει αιμοληψία ή να χορηγηθεί μια θεραπεία ενδοφλεβίως χωρίς να χαθεί χρόνος.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τα γυαλιά διαθέτουν φως πλήρους φάσματος ώστε οι ειδικοί που τα χρησιμοποιούν να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν κάθε λεπτομέρεια πάνω και κάτω από το δέρμα, να απαθανατίζουν εικόνες με ακρίβεια και όταν είναι απαραίτητο να τις στέλνουν μέσω Wi-Fi, Bluetooth και 3G σε άλλες συσκευές για να γίνουν αναλύσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες το νέο σύστημα γυαλιών δεν δεσμεύει τα χέρια των χρηστών του, ενώ προβάλλει τις εικόνες στο κέντρο του οπτικού τους πεδίου, χωρίς να κουράζει τα μάτια.

Τα γυαλιά δημιούργησαν επιστήμονες της Evena Medical, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη απεικονιστικής τεχνολογίας, σε συνεργασία με ερευνητές της ιαπωνικής Epson, ενώ η κυκλοφορία τους είναι προγραμματισμένη για το 2014.