Οι υπολογιστές «τραυματίζουν» την πλάτη στους έφηβους

Ολο και πιο συχνά είναι τα προβλήματα στην πλάτη που εμφανίζονται σε έφηβους μαθητές αλλά και σε παιδιά μικρής ηλικίας που περνούν πολλές ώρες παίζοντας video games σε διάφορες συσκευές, όπως ο υπολογιστής, τα κινητά, τα tablet κτλ. Η διαπίστωση έγινε από ερευνητές στην Ουαλία, οι οποίοι εφιστούν την προσοχή των μαθητών αλλά και των γονιών αφού όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν καθιστική ζωή.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, η εκτεταμένη χρήση αυτών των συσκευών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην πλάτη, τη μέση και τον αυχένα, αλλά και στην ανάπτυξη του σώματος γενικότερα.

Οι επιστήμονες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη μελέτη αφού διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των παιδιών που παρουσίαζε πόνους σε αυτά τα σημεία του σώματος διπλασιάστηκε σε διάστημα μόλις έξι μηνών. Μάλιστα τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, αφού σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, το 64% των παιδιών του γυμνασίου που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν ότι υποφέρουν από πόνους στην πλάτη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα παιδιά του δημοτικού άγγιξε το 77%.

Στη μελέτη συμμετείχαν μαθητές ηλικίας από οκτώ έως 17 ετών οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τον χρόνο που περνούν μπροστά από τις οθόνες υπολογιστών και άλλων συσκευών, αλλά και για άλλες καθημερινές τους συνήθειες.