Ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα επιστημόνων στη Βρετανία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που πέφτουν για ύπνο νωρίς παίρνουν λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνήθως μειώνουν το βάρος τους, χάνοντας περίπου ένα κιλό την εβδομάδα. Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τεμπλ στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ με τη συμμετοχή παιδιών ηλικίας έως 11 ετών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στα παιδιά που κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες ήταν μειωμένο το αίσθημα της πείνας, επειδή ήταν καλύτερη η παραγωγή της λεπτίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει την πείνα.
Στο μεταξύ, άλλη έρευνα έδειξε ότι η πρώιμη ήβη στα κορίτσια προκαλεί η παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα έρευνα, γεγονός που συνήθως παρουσιάζει σοβαρές επιπλοκές σε βιολογικό επίπεδο, αλλά και σε ψυχοκοινωνικό. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.239 κορίτσια ηλικίας από έξι έως οκτώ ετών από περιοχές του Σινσινάτι, της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο και οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όταν υπάρχει παχυσαρκία, τα σημάδια της ανάπτυξης είναι πρόωρα και εντονότερα. Για τον λόγο αυτό, εφιστούν την προσοχή των γονιών, καθώς τα κορίτσια που εκδηλώνουν πρόωρη ήβη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης, πολλών μορφών καρκίνου, όπως των ωοθηκών και του μαστού, αλλά και κατάθλιψης, έλλειψης αυτοπεποίθησης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς.
Νεότερα υπάρχουν όμως και για τους καρδιοπαθείς. Συνήθως οι γιατροί συμβουλεύουν τους καρδιοπαθείς να αποφεύγουν την έντονη άσκηση, όμως μια νέα μελέτη δείχνει ότι δεν είναι και τόσο επικίνδυνη. Νέα μελέτη επιστημόνων από την Αυστραλία έδειξε ότι η έντονη άσκηση στην πραγματικότητα βελτιώνει την κατάσταση των ατόμων που παρουσιάζουν καρδιολογικά προβλήματα περισσότερο απ’ ό,τι η ήπια γυμναστική και συγκεκριμένα σε ποσοστό 23%. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αντίστοιχο ποσοστό για την ήπια άσκηση δεν ξεπερνά το 7%. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα αποτελέσματα 74 προηγούμενων ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 6.000 άτομα, και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν η άσκηση είναι εντονότερη, βελτιώνονται περισσότερο η αναπνοή και η καρδιακή υγεία.
Η άσκηση, πάντως, μετά τη δουλειά και ο καλός νυχτερινός ύπνος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστεί κανείς για τη φορτωμένη ημέρα που τον περιμένει. Σύμφωνα με τους ερευνητές που κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, ο συνδυασμός αυτός είναι κλειδί για την αποφυγή της ψυχολογικής εξουθένωσης ή της υπερκόπωσης στη δουλειά. «Η έρευνα μας δείχνει την πιθανότητα θετικού επηρεασμού των προσωπικών δυνατοτήτων ενός ανθρώπου στην καθημερινότητά του» σχολιάζει η επικεφαλής της έρευνας, δρ Ινγκα Νάγκελ του Πανεπιστημίου της Κωστάντζας στη Γερμανία. Εξηγεί δε ότι ο καλός ύπνος έρχεται να ισοφαρίσει την ενέργεια που χάνει κανείς όταν ασκείται, οπότε το αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού αποβαίνει μόνο θετικό.