Καρκίνος στις ωοθήκες : Νέο φάρμακο μπλοκάρει τους όγκους

Ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες που έχουν προσβληθεί από καρκίνο στις ωοθήκες δίνει νέο φάρμακο που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία και παρατείνει τη ζωή τουλάχιστον κατά τρεις μήνες σε περιπτώσεις υποτροπής. Το νέο φάρμακο φέρει την ονομασία AZD2171 (cediranib), χορηγείται σε μορφή χαπιού και μπλοκάρει την ικανότητα των όγκων να σχηματίζουν νέα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, το φάρμακο δοκιμάστηκε ήδη κατά τη διάρκεια μελέτης, η τρίτη φάση της οποίας έχει ολοκληρωθεί, ενώ χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Cancer Research UK. Στη δοκιμή συμμετείχαν 456 ασθενείς από 63 κέντρα σε Βρετανία, Ισπανία, Αυστραλία και Καναδά.

Οπως αναφέρει η «Daily Telegraph», τα αποτελέσματα θεωρούνται άκρως ενθαρρυντικά, καθώς η επιστημονική ανακοίνωση αναφέρει ότι το φάρμακο είναι το πρώτο που επιδρά στους όγκους κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιβραδύνοντας την ανάπτυξή τους. «Μπορεί η αύξηση στο προσδόκιμο ζωής να ακούγεται μικρή, όμως για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι αρκετά σημαντική» τόνισε ο καθηγητής Jonathan Ledermann. «Το φάρμακο αυτό είναι το πρώτο στο είδος του και έχει αποδείξει ότι καθυστερεί την ανάπτυξη των όγκων, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη συνολική εικόνα της κατάστασης σε περιπτώσεις υποτροπής».