Εμβόλιο-ασπίδα στη μόλυνση από τον ιό HIV

 Ενα εμβόλιο που θα προλαμβάνει τη μόλυνση από τον ιό HIV αναπτύσσουν επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps, οι οποίοι ανακάλυψαν τι είναι αυτό που επιτρέπει στον ιό να εισέρχεται στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

Σύμφωνα με την έκθεσή τους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που ευθύνεται για τη μεταφορά του ιού και η δομή της είναι τόσο σύνθετη και λεπτή, που είναι πολύ δύσκολο να την έχουν σε μορφή που είναι κατάλληλη για να τη μελετήσουν με τη χρήση μεθόδων απεικόνισης.

Οι επιστήμονες ονόμασαν την πρωτεΐνη Env και κατά τη μελέτη τους δημιούργησαν μια εκδοχή της που έχει τη σταθερότητα και όλες τις άλλες ιδιότητες που είναι απαραίτητες για να γίνει η απεικόνιση επιτυχώς. Παράλληλα, διατηρήθηκαν και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της πρωτεΐνης, ενώ με τη βοήθεια απεικόνισης τελευταίας τεχνολογίας μελετήθηκε η δομή της με κάθε λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ian Wilson, η κατανόηση της δομής αυτής της πρωτεΐνης θεωρείται ανακάλυψη μέγιστης ιατρικής σημασίας, καθώς τα ευρήματα της μελέτης τούς παρέχουν την πιο λεπτομερή εικόνα που έχει υπάρξει έως σήμερα για την πολύπλοκη δομή του ιού, που αποτελεί την αιτία πρόκλησης του AIDS. «Οι περισσότερες μελέτες για τη δομή της εστίαζαν σε μεμονωμένα τμήματα, όμως πλέον έχουμε αυτό που χρειαζόμασταν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου».