Η κατάσταση των ματιών δείχνει αν υπάρχει κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής

Η κατάσταση των ματιών μπορεί να δείξει αν υπάρχει κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με νέα μελέτη. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη ανακάλυψαν ότι η καταστροφή που μπορεί να υφίστανται τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή των ματιών  μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή.

Μάλιστα, εξίσου σαφή εικόνα για τον κίνδυνο δίνει και η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών, γεγονός που οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει ακόμα γιατί συμβαίνει.

Η μελέτη είχε διάρκεια 14 ετών και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 10.000 ατόμων μέσης ηλικίας που δεν παρουσίαζαν μικροαγγειακή νόσο (εμπλοκή όχι μόνο στις κύριες αρτηρίες, αλλά και στις μικρότερες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά).

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μικροαγγειακές μεταβολές που πραγματοποιούνται στα μάτια και τους νεφρούς συνδέονται με την ύπαρξη κολπικής μαρμαρυγής, η οποία δεν αποκλείεται να προκαλείται μακροπρόθεσμα εξαιτίας τους. «Η μελέτη δείχνει ότι μια πιθανή αιτία πρόκλησης της κολπικής μαρμαρυγής είναι η επιδείνωση της μικροαγγειακής νόσου», είπε ο δρ Neil Sanghvi, ηλεκτροφυσιολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill της Ν. Υόρκης. «Έτσι, οι θεραπείες που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν ή να προλάβουν τη μικροαγγειακή βλάβη ίσως έχουν την ικανότητα να μειώσουν και τις πιθανότητες εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής».