Το μήλο είναι ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσετε την μυρωδιά του σκόρδου

Αμερικανική  έρευνα  βρήκε τα τρόφιμα – αντίδοτο στην  αντιαισθητική μυρωδιά του σκόρδου, καθώς και γιατί δεν μπορούμε να  απαλλαγούμε εύκολα από αυτήν.

Σύμφωνα με την  «Επιθεώρηση Επιστήμης Τροφίμων» (JFS), μήλα, χυμός λεμονιού και μέντα είναι τα πιο αποτελεσματικά, ενώ πράσινο τσάι, μαϊντανός και σπανάκι επίσης μπορεί να βοηθήσουν.

Το αλλυλμεθυλσουλφίδιο οφείλετε  για την  επίμονη μυρωδιά του σκόρδου, καθώς δεν μπορεί να διασπαστεί από τον οργανισμό κατά τη διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται από τον οργανισμό μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα.

Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε ομάδα εθελοντών, οι οποίοι έτρωγαν ωμό σκόρδο και στη συνέχεια οι ερευνητές μετρούσαν στην αναπνοή τους τέσσερα συστατικά που σχετίζονται με την χαρακτηριστική μυρωδιά του.

Αμέσως μετά οι εθελοντές κατανάλωναν διάφορα τρόφιμα και οι ερευνητές ξαναμετρούσαν τα τέσσερα συστατικά, για να δουν αν και κατά πόσον επηρεάζονταν.

Απ’ όλα τα τρόφιμα που δοκιμάστηκαν, το ωμό μήλο φάνηκε να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, λέει η δρ Σέριλ Μπάριντζερ, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Διατροφής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Μάλιστα η δρ Μπάριντζερ πρόσθεσε πως από τότε που διενήργησε τη μελέτη, φροντίζει να τρώει ένα μήλο κάθε φορά που τρώει οτιδήποτε με σκόρδο.

Η δρ Μπάριντζερ και οι συνεργάτες της εκτιμούν ότι οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στα μήλα αδρανοποιούν τη μυρωδιά του σκόρδου, διασπώντας τις ουσίες που την δημιουργούν, ενώ την ίδια δράση μπορεί να έχουν τα οξέα του χυμού λεμονιού.

Για ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η δρ Μπάριντζερ συνιστά να συνδυάζετε το σκόρδο με τα τρόφιμα που καταπολεμούν τη μυρωδιά του, όποτε αυτό είναι εφικτό.

Προγενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας έχει δείξει ότι και το γάλα μπορεί να βοηθήσει, ελαττώνοντας τις συγκεντρώσεις της AMS κατά 50% – αρκεί να είναι πλήρες και όχι άπαχο, και να καταναλώνεται μαζί με το γεύμα και όχι μετά το τέλος του.