Νέα μελέτη σχετικά με την άνοια υποστηρίζει ότι απαιτητικά επαγγέλματα και χόμπι «ακονίζουν» τον εγκέφαλο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και μπορεί να καθυστερήσουν σημαντικά την εμφάνιση άνοιας.
Σύμφωνα με την νέα έρευνα, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν διαρκώς τον εγκέφαλό τους στη δουλειά και στον ελεύθερο χρόνο τους, καθυστερούν μέχρι και εννέα χρόνια να εμφανίσουν εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών τους σε σύγκριση με συνομήλικους τους που δεν χρησιμοποιούν το μυαλό τους τόσο έντονα.
Οι παλαιότερες έρευνες υπογράμμιζαν την σημασία που έχει να ακονίζουμε το μυαλό μας μετά τα 60 ώστε να μην το χάσουμε. Η συγκεκριμένη έρευνα όμως φώτισε την τεράστια σημασία της χρήσης τους μυαλού μας σε όλη την ενήλικη ζωής μας και όχι μόνο του τι κάναμε μετά τα 60.
Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε από Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, στην οποία συμμετείχαν μίας ομάδας 1.995 εθελοντών, ηλικίας άνω των 70 ετών με διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο, το επάγγελμα και τις νοητικές δεξιότητες.Κανένας από τους εθελοντές δεν είχε άνοια, αλλά μόνο οι 1.718 είχαν φυσιολογική νοητική λειτουργία.
Οι υπόλοιποι έπασχαν από ήπια νοητική διαταραχή – μία κατάσταση που ναι μεν προκαλεί προβλήματα με τη μνήμη τα οποία είναι αρκετά σοβαρά ώστε να τα παρατηρήσει ο πάσχων ή οι οικείοι του, αλλά δεν είναι αρκετά σοβαρά ώστε να επηρεάζουν την καθημερινή ζωή.
Όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, η ήπια νοητική διαταραχή, που ουσιαστικά είναι η μια λεπτή γραμμή μεταξύ της αφηρημάδας και της άνοιας, εξελίσσεται σε άνοια σε μία στις δύο περιπτώσεις.
Όπως λοιπόν δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «JAMA Neurology», οι εθελοντές που είχαν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο , πιο απαιτητικό επάγγελμα καθώς και πιο απαιτητικά χόμπι είχαν καλύτερες νοητικές λειτουργίες στην τρίτη ηλικία.
Στην πραγματικότητα, σε όσους από αυτούς είχαν γενετική προδιάθεση για άνοια, η εμφάνισή της καθυστέρησε κατά 9 χρόνια όταν πληρούσαν τις παραπάνω προδιαγραφές στο μορφωτικό επίπεδο, στο επάγγελμα και στα χόμπι.