Ενθαρρυντική πτώση στα περιστατικά HIV λοίμωξης

Σαφείς μείωση παρουσιάζει η πορεία του AIDS στους Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ), καθώς, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του 2013, φαίνεται να υποχωρεί, σε σύγκριση με το 2011, που παρουσίασε σημαντική αύξηση.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα στατιστικά κατά το πρώτο τετράμηνο του 2014, καθώς καταγράφονται λιγότερα περιστατικά HIV λοίμωξης (39) σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, που δηλωθεί 150 περιστατικά.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η HIV λοίμωξη παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, για τη  χώρα μας και  γι’ αυτό είναι αναγκαία η εγρήγορση και η συνεχής παρουσία παρέμβασης στον χώρο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μείωση  που καταγράφηκε οφείλεται  στην άμεση αντιμετώπιση και στα ενισχυμένα προγράμματα παρέμβασης.

  Η συντονιστική επιτροπή αντιμετώπισης της HIV επιδημίας στους ΧΕΝ, συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά με την παρουσία της υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν όλοι οι κρατικοί φορείς και οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο της χρήσης ουσιών, καθώς και της πρόληψης και αντιμετώπισης της HIV λοίμωξης. Η επιτροπή ασχολήθηκε με την τρέχουσα εικόνα της επιδημίας στους ΧΕΝ, τη διασύνδεσή τους με τους φορείς απεξάρτησης και τις μονάδες λοιμώξεων, τη σύγχρονη πραγματικότητα στον χώρο της χρήσης ουσιών και τον περαιτέρω σχεδιασμό παρεμβάσεων.