Σε συναγερμό βρίσκονται οι επιδημιολόγοι για την εποχική γρίπη, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται. Πάντως η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει -προς το παρόν- ήπια, με αυξητική τάση. Τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο, αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.
Οι ειδικοί καλούν τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες- τα εμβόλια που διατίθενται στην αγορά είναι σχετικά λίγα. Καλούν, επίσης, τους γιατρούς να είναι σε εγρήγορση, χορηγώντας έγκαιρα (το πρώτο 24ωρο) αντι-ιικά φάρμακα με τα πρώτα συμπτώματα, χωρίς να απαιτείται εργαστηριακή επιβεβαίωση ύπαρξης του ιού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού προσωπικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες. Η αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει -όπως κάθε χρόνο- έως τουλάχιστον τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια, αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.
Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν προβλέπεται ενδεχόμενο εμφάνισης πανδημίας, όπως προκύπτει και από τα δεδομένα των αρμόδιων διεθνών και ευρωπαϊκών φορέων, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).
Στην ουσία, η γρίπη και το κρυολόγημα αποτελούν τις πιο κοινές λοιμώξεις από τις οποίες μπορεί να πάσχει ο οργανισμός μας. Οι γρίπες είναι λιγότερο συχνές. Οι ομοιότητες των συμπτωμάτων των δυο αυτών λοιμώξεων είναι τόσες πολλές, ώστε πολλές φορές ένα δυνατό κρυολόγημα μπορεί να ερμηνευτεί ως γρίπη από τον ασθενή. Τόσο η γρίπη, όσο και το κρυολόγημα είναι λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς. Όσον αφορά το κρυολόγημα οι ιοί που το προκαλούν ξεπερνούν τους εκατό, αριθμός αρκετά μεγάλος ώστε να αναπτυχθεί κάποιο εμβόλιο για τη καταπολέμησή τους. Η γρίπη προκαλείται από ένα μικρό αριθμό ιών, και έχουν αναπτυχθεί εμβόλια για την αντιμετώπισή τους. Επειδή όμως οι ιοί τις γρίπης μεταλλάσσονται από χρόνο σε χρόνο, ένα εμβόλιο δε μπορεί παρά να σας προστατέψει το πολύ για ένα χρόνο.
Έχετε πιθανώς γρίπη όταν παρουσιάσετε ξαφνικό υψηλό πυρετό (πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου), ξαφνικό βήχα και ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα: Πονοκέφαλο, κρυάδες, μυϊκοί πόνοι, πόνοι στα άκρα ή στις αρθρώσεις, πονόλαιμος, ρινική καταρροή, φτέρνισμα, απώλεια όρεξης, διάρροια ή στομαχική διαταραχή. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος καθώς και της λοίμωξης διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο πυρετός ο οποίος συνήθως συνοδεύει τη γρίπη, δεν διαρκεί πάνω από 48 ώρες.
Οι επιδημιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σημειώνουν ότι η χορήγηση των εν λόγω φαρμάκων στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού -ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη- προστατεύει από τις επιπλοκές.
Υπενθυμίζουν, δε, ότι αντι-ιικά φάρμακα από το εθνικό απόθεμα έχουν διανεμηθεί και χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή δωρεάν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη και συστήνεται η συνέχισή του για τις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.
Στη περίπτωση απλού κρυολογήματος δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης από τη στιγμή που δεν υπάρχουν συμπτώματα. Στη περίπτωση της γρίπης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκουράζεστε, κατά προτίμηση στο κρεβάτι, και να πίνετε πολλά υγρά. Η λήψη υγρών – κυρίως νερού – είναι πολύ σημαντική για το ανθρώπινο σώμα. Καθημερινά το σώμα μας χρειάζεται υγρά προκειμένου να λειτουργήσει κανονικά και να καθαρίσει τις διάφορες τοξίνες που αναπτύσσονται. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας γρίπης το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται περισσότερα υγρά καθώς με την ανάπτυξη του ιού και την απώλεια υγρών από το σώμα, αυξάνονται οι πιθανότητες αφυδάτωσης. Για την απαλλαγή από τους μυϊκούς πόνους και τη πτώση του πυρετού μπορείτε να πάρετε ένα αναλγητικό ή/και αντιπυρετικό.
Η πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κρυολογήματος ή της γρίπης. Χρησιμοποιείτε μαντηλάκια για να καλύπτετε το στόμα σας και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεσθε, και μετά αφήστε τα σε ένα κάδο απορριμμάτων. Να καθαρίζετε όσο πιο συχνά μπορείτε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι και όταν η φυσική σας κατάσταση το επιτρέψει, να καθαρίζετε τακτικά και τις διάφορες επιφάνειες του σπιτιού σας, όπως τραπέζια και πάγκους. Αποφύγετε τις χειραψίες με άλλα άτομα, ειδικά αν αυτά δεν έχουν συμπτώματα γρίπης γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα τους μεταδώσετε τον ιό.
Σχέση με εγκυμοσύνη
Πάντως, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν οι εγκυμονούσες. Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Psychiatry», αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με διπολική διαταραχή αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η διπολικότητα είναι μια διαταραχή που συχνά διαγιγνώσκεται κατά το τέλος της εφηβείας και μεταξύ 20-30 ετών, προκαλώντας απότομες εναλλαγές διάθεσης στον ασθενή. Οι μεταπτώσεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν για ολόκληρους μήνες, με βασική συνέπεια ο ασθενής να ακροβατεί ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη μανιακή ευφορία.
Στη συγκεκριμένη έρευνα, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου «Κολούμπια», συμμετείχαν 814 έγκυοι. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι η γρίπη κατά τη διάρκεια της κύησης σχεδόν τετραπλασιάζει τον κίνδυνο το παιδί κάποια στιγμή να εκδηλώσει διπολική διαταραχή αργότερα στη ζωή του.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, περίπου 1 στα 100 άτομα πάσχει από διπολική διαταραχή, από τα οποία ένα μικρό μόνο ποσοστό, της τάξης του 3-4%, είναι παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν νοσήσει κάποια στιγμή στην εγκυμοσύνη τους. Γι’ αυτό, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι μέλλουσες μητέρες δεν χρειάζεται να ανησυχούν υπερβολικά.
Άλλες μελέτες υποδεικνύουν σύνδεση ανάμεσα στη γρίπη και τη σχιζοφρένεια. Βέβαια, ο μηχανισμός που αιτιολογεί την αρνητική επίπτωση της γρίπης πάνω στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, δεν έχει ακόμα εξηγηθεί πλήρως. Η γρίπη καθαυτή δεν θεωρείται ότι προκαλεί άμεση ζημιά στο έμβρυο, αλλά η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος της εγκύου απέναντι στον ιό πιστεύεται ότι είναι η αιτία που κυρίως επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξή του.