Κώδωνας κινδύνου για τις δίαιτες Άτκινς και η Ντουκάν

Για σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όσων ακολουθούν δίαιτες όπως οι Άτκινς και η Ντουκάν μιλούν οι οι επιστήμονες. Όπως λένε, διαιτολόγια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όπως οι δίαιτες Ντουκάν και Άτκινς, αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πέτρας στα νεφρά. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν επιστήμονες από την Ισπανία, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιθεώρηση «Nutrición Hospitalaria».

Οι ερευνητές, οι οποίοι πειραματίστηκαν με ποντίκια, θεωρούν ότι ο κίνδυνος οφείλεται στο ότι οι δίαιτες ελαττώνουν τα επίπεδα κιτρικών αλάτων και το pH των ούρων και αυξάνουν τα επίπεδα ασβεστίου.

Τα μισά από τα ποντίκια ακολουθούσαν μία διατροφή με άφθονες πρωτεΐνες, ενώ τα υπόλοιπα μία φυσιολογική διατροφή, για χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων, που αντιστοιχούν σε 9 ανθρώπινα χρόνια. Όσα κατανάλωναν πολλές πρωτεΐνες έχασαν το 10% του αρχικού σωματικού βάρους τους, αλλά δεν μειώθηκαν τα επίπεδα χοληστερόλης και των άλλων λιπιδίων στο αίμα τους. Παράλληλα, εμφάνισαν 88% χαμηλότερα επίπεδα κιτρικών αλάτων στα ούρα τους, ενώ ήταν και 15% πιο όξινα, διατρέχοντας αυξημένο κίνδυνο νεφρολιθίασης. Επίσης, παρατηρήθηκαν αλλαγές και στην μορφολογία των νεφρών τους, το βάρος των οποίων αυξήθηκε κατά 22%, ενώ το δίκτυο των αγγείων που διηθούν το αίμα κατά 13%.

Η δίαιτα Άτκινς οφείλει το όνομά της στον εμπνευστή της, καθηγητή Atkins Αμερικανό καρδιολόγο που περιέγραψε το διαιτολόγιό της. Η βασική της αρχή είναι πως τα υπέρβαρα άτομα δυσκολεύονται να χάσουν βάρος κυρίως λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης υδατανθράκων.
Οι υδατάνθρακες, δηλαδή φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, είναι η πρώτη πηγή ενέργειας για το σώμα. Όταν μειώσει κανείς τις ποσότητές τους, τότε ο οργανισμός στρέφεται προς το συσσωρευμένο λίπος για την απαραίτητη ενέργεια. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται λιπόλυση και σύμφωνα με τους οπαδούς της δίαιτας θα σε βοηθήσεις να χάσεις γρήγορα κιλά.
Από την άλλη πλευρά, ο επινοητής της δίαιτας Ντουκάν, δρ Πιέρ Ντουκάν, Γάλλος νευρολόγος που εγκατέλειψε την νευρολογία για την διαιτολογία, ισχυρίζεται ότι η δίαιτά του είναι ασφαλής. Οι απανταχού διαιτολόγοι, όμως, προειδοποιούν ότι η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεϊνες μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η κακοσμία του στόματος, η μειωμένη ενεργητικότητα και η δυσκοιλιότητα, ενώ ακόμα σοβαρότερο θεωρούν το γεγονός ότι περιέχει πολύ αλάτι και λιγοστή βιταμίνη C που μπορεί να οδηγήσουν σε «διαταραχή της ισορροπίας θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό».

Ο δρ Ντουκάν λέει πως ως γιατρός αρνείται να πιστέψει πως το ατέλειωτο λίπος στην διατροφή μπορεί να είναι υγιές – πιστεύει ακράδαντα ότι αν δεν περιοριστεί, μακροπρόθεσμα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Γι’ αυτό, σε αντίθεση με την φημισμένη δίαιτα Άτκινς που επίσης είναι πρωτεϊνική αλλά συνιστά καθημερινά κάθε είδους πρωτεϊνη (ακόμα και το μπέικον), η δική του δίαιτα δίνει έμφαση στην πηγή του λίπους που θα καταναλώσει κανείς. «Τα ψάρια περιέχουν λίπος, αλλά αυτό είναι υγιεινό», τονίζει, «ενώ τα κορεσμένα λιπαρά περιορίζονται με την επιλογή άπαχων κρεάτων και άπαχων ή λίγων λιπαρών γαλακτοκομικών».