Οι επιστήμονες συνδέουν τον διαβήτη με την υγεία του εγκεφάλου

Όσοι πάσχουν από διαβήτη στη μέση ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν εγκεφαλικές βλάβες που ανοίγουν το δρόμο στην άνοια, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 1.400 εθελοντές, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι είχαν αναπτύξει διαβήτη σε ηλικία 40 έως 64 ετών είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν συρρίκνωση του εγκεφάλου τους.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Radiology’’, ερευνητές παρατήρησαν απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου από 600 ανθρώπους’ ηλικίας 55 ετών και άνω’ που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς που ζούσαν με διαβήτη για μεγαλύτερο διάστημα είχαν μικρότερο μέγεθος εγκεφάλου.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα δεν προκαλούν βλάβες μόνο στην καρδιά και τα νεφρά αλλά μπορεί να βλάψουν και τον εγκέφαλο.

Ο ερευνητής, Dr. R. Nick Bryan, του University of Pennsylvania, δήλωσε ότι όταν κάποιος χάνει νευρώνες, χάνει την ικανότητα για πιο σύνθετες σκέψεις και μνήμη. Ο διαβήτης μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για παθήσεις όπως η νόσος Alzheimer. Δεν το απέδειξε η έρευνά του αλλά το υπέδειξε.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι η συρρίκνωση του εγκεφάλου έχει δυνητικά ισχυρότερη σχέση με την ανάπτυξη της νοητικής εξασθένησης στους διαβητικούς.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης ίσως τελικά εξηγούν την άμεση σχέση μεταξύ άνοιας και διαβήτη.

Την ίδια στιγμή, αποδεικνύεται ότι άνθρωποι με διαβήτη αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έχουν διαβήτη, σύμφωνα με νέα ανάλυση 88 ερευνών. Η νέα ανάλυση υποδεικνύει ότι τουλάχιστον για ορισμένους ανθρώπους ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί ενδεχομένως να είναι υπεύθυνος για τον διαβήτη. Ειδικοί σημειώνουν, ωστόσο, ότι ο συνολικός κίνδυνος για καρκίνο του παγκρέατος παραμένει χαμηλός σε ανθρώπους με διαβήτη.
Ο Dr. Mehrdad Nikfarjam, του University of Melbourne, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει διπλάσιος κίνδυνος για καρκίνο του παγκρέατος σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.