Η διατροφή της μητέρας πριν συλλάβει επηρεάζει μόνιμα το DNA του μωρού της

Το ότι η διατροφή της εγκύου επηρεάζει σε τεράστιου βαθμό την υγεία του εμβρύου είναι γνωστό.  Αυτό που δεν ήταν ευρέως γνωστό έως και πρόσφατα είναι ότι η διατροφή της μητέρας λίγο καιρό πριν συλλάβει, μπορεί να επηρεάσει μόνιμα το DNA του μωρού της.

Εκτεταμένα πειράματα σε ζώα δείχνουν ότι η διατροφή στην εγκυμοσύνη μπορεί να ανοίξει και να κλείσει γονίδια. Η νέα έρευνα Η έρευνα εστίασε σε γυναίκες της υπαίθρου, στη Γκάμπια, όπου το κλίμα οδηγεί σε διαφορές στη διατροφή μεταξύ των περιόδων των βροχοπτώσεων και της ξηρασίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, είναι ανάγκη η γυναίκα να έχει ισορροπημένη διατροφή πριν τη σύλληψη και την κύηση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μπράνγουεν Χένιγκ της Σχολικής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, παρακολούθησαν μια ομάδα 165 γυναικών στην αφρικανική Γκάμπια, όπου οι μεγάλες εποχικές αλλαγές του κλίματος μεταξύ των διαδοχικών περιόδων ξηρασίας και βροχών έχει ως συνέπεια να υπάρχουν αντίστοιχα μεγάλες διαφορές στη διατροφή των ανθρώπων.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 84 εγκύους, που συνέλαβαν στην κορύφωση της περιόδου των βροχοπτώσεων και περίπου ίδιο αριθμό γυναικών που συνέλαβαν στην κορύφωση της εποχής της ξηρασίας.
Μετρήθηκαν τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τις γυναίκες, ενώ αναλύθηκε το DNA των μωρών τους, 2 έως 8 μήνες μετά τον τοκετό.

Η Χένιγκ, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη ένδειξη στους ανθρώπους, ότι η διατροφή της μητέρας κατά την περίοδο της σύλληψης μπορεί να αλλάξει τον τρόπο ερμηνείας των γονιδίων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η μητρική διατροφή πριν τη σύλληψη και στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι σημαντική και μπορεί να έχει επιπτώσεις για την υγεία της επόμενης γενιάς», δήλωσε η Χένιγκ.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντικούς έδειξαν ότι η διατροφή στην εγκυμοσύνη μπορεί να έχει δια βίου επίπτωση στα γονίδια του παιδιού.
Για παράδειγμα, το χρώμα του τριχώματος ενός ποντικού επηρεάζεται από τη διατροφή της μητέρας του.
Οι αλλαγές στο DNA που ανοίγουν και κλείνουν γονίδια είναι γνωστές ως ‘’επιγενετικές επιδράσεις’’. Μια τέτοια αλλαγή αφορά την προσκόλληση χημικών ουσιών, που ονομάζονται μεθυλικές ομάδες, στο DNA.
Μωρά που συνελήφθησαν σε βροχερή εποχή είχαν υψηλότερα ποσοστά μεθυλίωσης στα 6 γονίδια που μελετήθηκαν. Αυτά συνδέθηκαν με διάφορα επίπεδα θρεπτικών ουσιών στο αίμα μιας μητέρας.