Σημαντικές ειδήσεις και παρουσίες στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Γηριατρική και την έρευνα και πρόληψη Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, GeNeDis 2014

Ως απολύτως επιτυχημένο κρίνεται το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Γηριατρική και την έρευνα και πρόληψη των νευροεκφυλιστικών νόσων, GeNeDis 2014, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα μεταξύ 10 και 13 Απριλίου 2014. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επιτυχία αυτή σηματοδοτείται και από το γεγονός πως η Ευρωπαία Επίτροπος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Ms. Marie Geoghegan-Quinn, στήριξε έμπρακτα το GeNeDis 2014 και μάλιστα κάλεσε τους διοργανωτές (το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και του οργανισμού Science View) στις Βρυξέλλες προκειμένου να την ενημερώσουν για τα αποτελέσματα του συνεδρίου.

Ήταν η πρώτη φορά για τα ελληνικά δεδομένα που τρεις από τους πιο σύγχρονους και δημοφιλείς επιστημονικούς κλάδους “συναντήθηκαν” σε ένα συνέδριο, το οποίο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στα μεγαλύτερα ονόματα των κλάδων της γενετικής, της γηριατρικής και των νευροεκφυλιστικών νόσων σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως: ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής Νικόλαος Ρομπάκης από τη Νέα Υόρκη που έχει αφιερωθεί στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ, ο δρ. Γεώργιος Παξινός από την Αυστραλία που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο καθηγητής Μπέντζαμιν Βόλοζιν του κέντρου για τη νόσο Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ο Άρνο Φιλίνγκερ διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλάνκ της Λειψίας, ο καθηγητής Γηριατρικής – Ψυχιατρικής Παντελεήμων Γιαννακόπουλος από τη Γενεύη, ο καθηγητής Βασίλης Ντζιαχρήστος από το Μόναχο, ο Έλληνας που “χρωματίζει” τα καρκινικά κύτταρα, ο καθηγητής Νευρολογίας – Ψυχιατρικής Κωνσταντίνος Μπούρας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ο καθηγητής Ακιχίτο Τακασίμα από την Ιαπωνία, ο Δημήτρης Φωτιάδης, καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Δρ. Ευστάθιος Γκόνος, Διευθυντής Ερευνών του Προγράμματος ”Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης” στο Εθνικό ίδρυμα Ερευνών, ο Δρ. Ιωάννης Χαρανάς, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο York του Καναδά.

Στη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ανακοινώσεις, όπως αυτή της ερευνητικής ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Παναγιώτη Βλάμου, η οποία παρουσίασε το μηχανισμό που μας φέρνει πιο κοντά στην πρόωρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον. Η ερευνητική διαδικασία δημιουργίας του πρωτοκόλλου πρώιμης διάγνωσης για τη νόσο του Πάρκινσον αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, ακολουθώντας την ίδια μέθοδο με αυτή της πρώιμης διάγνωσης για το Αλτσχάιμερ (ξεκίνησε το 2011), που σήμερα βρίσκεται ήδη στην δεύτερη φάση των κλινικών μελετών.

Παράλληλα, στη διάρκεια του συνεδρίου, ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του μοναδικού στην Ευρώπη Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, στο τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια Ιονίων Νήσων με το ποσό των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ, θα συγκεντρώνει τα κλινικά δεδομένα όλων των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, τα οποία θα επεξεργάζεται για περαιτέρω έρευνες.

Επίσης, στη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του συνεδρίου, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός διαγνωστικού κέντρου για την πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ με ενέργειες που θα ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η μεγάλη επιτυχία του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τη Γηριατρική και την έρευνα & πρόληψη των νευροεκφυλιστικών νόσων,GeNeDis 2014, έθεσε τις βάσεις για τη συνέχισή του σε ετήσια βάση, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν ραντεβού για την επόμενη Άνοιξη.