Δημιούργησαν ένα smartphone … οφθαλμίατρο

Είναι δυνατόν με ένα κινητό να γίνει διάγνωση αστιγματισμού, μυωπίας, υπερμετρωπίας ή πρεσβυωπίας; Οι δημιουργοί της εφαρμογής EyeNetra υποστηρίζουν ότι αυτό είναι εφικτό και μάλιστα πολύ φτηνό!

Εχοντας κατά νου τα εκατομμύρια πολιτών στον Τρίτο Κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε οφθαλμίατρο, κατασκεύασαν ένα εξάρτημα για smartphone, σαν κλιπάκι, το οποίο λειτουργεί σαν μίνι μικροσκόπιο. Ο εξεταζόμενος χρήστης πρέπει να παρακολουθεί τις γραμμές χρώματος που εμφανίζονται στην οθόνη του. Η εφαρμογή επιτρέπει την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται οι γραμμές στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και στη συνέχεια μετατρέπει τα δεδομένα σε μορφή που μπορεί να αξιοποιηθεί από τον οπτομέτρη, ώστε να καταλήξει στο κατάλληλο ζευγάρι γυαλιών. Με αυτόν τον τρόπο, πάλι μέσω της ίδιας εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί μάλιστα να παραγγείλει ιντερνετικά τους φακούς που θα βοηθήσουν την όρασή του!

Το εξάρτημα που μετατρέπει το «έξυπνο» κινητό σε διαγνωστικό εργαλείο κοστίζει μόλις δύο δολάρια. «Αλλάζουμε την Ιατρική παρέχοντας στον χρήστη το δικαίωμα να εξετάσει τον εαυτό του» δηλώνει σχετικά ο Βίτορ Παμπλόνα, δημιουργός του EyeNetra, ο οποίος συμπληρώνει ότι προέκυψε ως ιδέα από τη διαπίστωση ότι το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών οφθαλμολογικής υγείας δεν ήταν ικανοποιητικό σε αρκετά μέρη του κόσμου.