Ανακάλυψαν γονίδιο για την αναγέννηση ιστών

Την ικανότητα που έχουν τα μικρής ηλικίας ζώα να αναγεννούν τους ιστούς του σώματός τους κατάφεραν να μιμηθούν επιστήμονες του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανάπτυξη αναγεννητικών θεραπειών.

Οι επικεφαλής του προγράμματος βλαστοκυττάρων κατάφεραν να επανενεργοποιήσουν αδρανές γονίδιο που φέρει τη ονομασία Lin28a και να επιδιορθώσουν χόνδρους, οστά, δέρμα και άλλους μαλακούς ιστούς σε πειραματόζωα, καθώς επίσης και να αναδημιουργήσουν τρίχες. Οπως διαπίστωσαν μέσα από την έρευνά τους, το εν λόγω γονίδιο (που είναι ενεργό σε εμβρυονικά βλαστοκύτταρα) συμβάλλει εν μέρει στην επιδιόρθωση κατεστραμμένων ιστών, ενισχύοντας τον μεταβολισμό των μιτοχονδρίων.

«Οι προσπάθειες βελτίωσης των θεραπειών που αφορούν την ίαση των πληγών και την επιδιόρθωση των ιστών έχουν αποτύχει σε μεγάλο βαθμό, όμως η τροποποίηση του μεταβολισμού αποτελεί νέα στρατηγική που ελπίζουμε ότι θα επιτύχει» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Τζορτζ Ντάλεϊ, διευκρινίζοντας ότι το  Lin28a δεν προκαλεί την αναγέννηση όλων των ιστών. Ο καρδιακός ιστός, για παράδειγμα, δεν φάνηκε να ανταποκρίνεται στην νέα αυτή μέθοδο. Ωστόσο τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δημιουργούν αισιοδοξία για την πορεία των ερευνών γύρω από το συγκεκριμένο γονίδιο, που αν και πρωτοανακαλύφτηκε στα σκουλήκια, είναι «παρών» σε όλους τους σύνθετους οργανισμούς.