Η χοληστερόλη ένοχη και για καρκίνο μαστού

Ακόμη και σε καρκίνο του μαστού μπορεί να οδηγήσει η υψηλή χοληστερόλη, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ντιουκ στη Β. Καρολίνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι γυναίκες που παρουσιάζουν υψηλή χοληστερόλη ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου σε ό,τι αφορά την προσβολή από καρκίνο του μαστού, επειδή ένα υποπροϊόν της χοληστερόλης μπορεί να αυξήσει το μέγεθος των όγκων και να ενισχύσει τις μεταστάσεις. Η ουσία αυτή ονομάζεται 27HC και λειτουργεί όπως τα οιστρογόνα, στα οποία εμφανίζει ευαισθησία το 75% των καρκίνων του μαστού.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, ένας απλός αλλά μάλλον αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του κινδύνου που διατρέχουν οι γυναίκες να προσβληθούν από την ασθένεια είναι να προσέχουν πολύ τη διατροφή τους για να μην ανέβουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, ενώ αν αυτά είναι ήδη υψηλά, θα πρέπει να τα επαναφέρουν οπωσδήποτε σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, όπου οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης ότι δεν έχει γίνει κατανοητός ο λόγος για τον οποίο η υψηλή χοληστερόλη συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού. Οι δοκιμές έγιναν σε ποντίκια και διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία με στατίνες μπορεί να μειώσει τόσο τα επίπεδα της χοληστερόλης όσο και το μέγεθος των όγκων.