Ελπίδα για όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα δίνουν ερευνητές από το ισραηλινό πανεπιστήμιο Ben Gurion, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με συχνότητες μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την προσπάθειά τους. Οπως ανέφεραν οι επιστήμονες στην παρουσίαση της μελέτης τους στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρίας Νευροεπιστημών, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε θεραπεία με συχνότητες που έστελναν ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλο, ενεργοποιώντας την αντίστοιχη περιοχή του. Μετά τη θεραπεία διέκοψε το κάπνισμα τουλάχιστον το 30% των συμμετεχόντων, ενώ συνέχισε να απέχει από αυτό ακόμη και έπειτα από διάστημα έξι μηνών.
Την ίδια στιγμή, μια νέα μέθοδο για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ αναπτύσσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ (συγκεκριμένα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν). Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η διάγνωση μπορεί να γίνει ταχύτερα με μια ειδική -αλλά απλή- οφθαλμολογική εξέταση που θα παρατηρεί συγκεκριμένες αλλαγές οι οποίες πραγματοποιούνται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Μάλιστα, οι αλλαγές αυτές δείχνουν επίσης το κατά πόσο έχει προχωρήσει η νόσος, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αμφιβληστροειδής αποτελεί άμεση «επέκταση» του εγκεφάλου, γεγονός που σημαίνει ότι η απώλεια των νευρώνων του θα μπορούσαν να σχετίζονται με την απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων που προκαλεί το Αλτσχάιμερ.
Πάντως, η κοινωνικότητα ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου! Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι στα κοινωνικά άτομα κάποιες περιοχές του εγκεφάλου είναι πιο ανεπτυγμένες, και μάλιστα αναπτύσσονται ακόμα περισσότερο όσο η κοινωνικότητα αυξάνεται. Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, οι επιστήμονες έκαναν νευροαπεικονίσεις στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι μεγαλύτερη ανάπτυξη υπήρχε σε τουλάχιστον πέντε περιοχές του εγκεφάλου των κοινωνικών ατόμων, όπως στον φλοιό της πρόσθιας έλικας του προσαγωγίου, αλλά και στις συνδέσεις του με την περιοχή που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να επεξεργαστεί τον τρόπο σκέψης και τα συναισθήματα των άλλων.