Κίνδυνος για εγκεφαλικό από την ουσία βαρφαρίνη

Αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλεί η ουσία βαρφαρίνη στα άτομα που εμφανίζουν αρρυθμίες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ στον Καναδά, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η ουσία αυτή προκαλεί προσωρινή αύξηση του κινδύνου περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη της χορήγησης του φαρμάκου. Ωστόσο το συμπέρασμα αυτό θεωρείται αντιφατικό, καθώς πολλοί ασθενείς που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή λαμβάνουν βαρφαρίνη ακριβώς για να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού! Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ίσως υπάρχει μια περίοδος στην αρχή της θεραπείας κατά την οποία ο κίνδυνος είναι αυξημένος, συγκεκριμένα όταν οι ασθενείς αλλάζουν το φάρμακο που παίρνουν με βαρφαρίνη.

Στο μεταξύ, τις πιθανότητες εμφάνισης νεφρικής νόσου αυξάνει η παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που συγκέντρωσαν από περίπου 3.000 άτομα με μέση ηλικία τα 35 χρόνια, τα οποία παρουσίαζαν φυσιολογική νεφρική λειτουργία. Οπως διαπίστωσαν, η φθορά στους νεφρούς που προκαλείται από την παχυσαρκία μπορεί να γίνει αντιληπτή πολύ πριν εμφανιστεί κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που έχει σχέση με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης «American Journal of Kidney Diseases» και δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι πρέπει να ελέγχουν τακτικά τους νεφρούς τους.

Παράλληλα, νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Rutgers στις ΗΠΑ έδειξε ότι ο χυμός της ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού, καθώς ένα ποτήρι την ημέρα αυξάνει την ποσότητα της ορμόνης που απομακρύνει την ασθένεια. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση χυμού ντομάτας αυξάνει κατά 9% τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης, η οποία εμπλέκεται στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης, της συσσώρευσης του λίπους, της υγιούς γήρανσης, αλλά και στην ενίσχυση της μακροζωίας. Για όσους δεν μπορούν να πιουν χυμό ντομάτας οι επιστήμονες συνιστούν ντοματόσουπα και σάλτσα από φρέσκια ντομάτα στο φαγητό.