Παρελθόν φαίνεται ότι θα γίνουν τα αντιβακτηριδιακά σπρέι, καθώς επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν υλικά με μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία εξοντώνουν τα βακτήρια.
Ενα από αυτά είναι το μαύρο πυρίτιο, μια ουσία που ανακαλύφθηκε τυχαία τη δεκαετία του ’90 και το οποίο στην επιφάνειά του διαθέτει μικροσκοπικές «ακίδες», οι οποίες ανοίγουν τα κυτταρικά τοιχώματα των βακτηρίων που έρχονται σε επαφή μαζί τους και τα εξοντώνουν σε διάστημα δευτερολέπτων. Η ανακάλυψη της νέας χρήσης του μαύρου πυριτίου, το οποίο πλέον θεωρείται εξαιρετικό υλικό και για τα φωτοβολταϊκά, έγινε από επιστήμονες στην Αυστραλία και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε διάστημα τριών ωρών καταστρέφονται 450.000 βακτηριακά κύτταρα ανά τετραγωνικό εκατοστό του υλικού. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications», είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη ανακαλύπτει ότι μια επιφάνεια που απωθεί το νερό παρουσιάζει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Μάλιστα αναφέρουν ότι αν το κόστος της δημιουργίας του μαύρου πυριτίου αποτελεί εμπόδιο για την ευρεία χρήση του γι’ αυτόν τον σκοπό, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αρκετά υλικά για τον ίδιο σκοπό. «Τα συνθετικά αντιβακτηριακά νανο-υλικά που παρουσιάζουν παρόμοιες ιδιότητες μπορούν να περιληφθούν σε μεγάλες επιφάνειες και αντικείμενα» αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους.