Επεμβάσεις ακριβείας στον καρκίνο με τεχνολογία navigator

Ένα νέο σύστημα το οποίο επιτρέπει στους χειρουργούς να αφαιρούν με απόλυτη ακρίβεια τον καρκινικό όγκο και να μένει ανέπαφος ο υγιής ιστός του ασθενούς ανέπτυξαν πρόσφατα Ισπανοί ερευνητές. Πρόκειται για το πρώτο χειρουργείο στο οποίο γίνονται επεμβάσεις και θεραπείες για τον καρκίνο με τη χρήση τεχνολογίας navigator, η οποία εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα μετά την αφαίρεση του όγκου, ενώ μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο υποτροπής, δημιούργησαν επιστήμονες στην Ισπανία.

Οι ερευνητές του νοσοκομείου «Gregorio Maranon» στη Μαδρίτη συνεργάστηκαν με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης και την εταιρεία GMV που κατασκεύασε τον εξοπλισμό και παρουσίασαν πριν από λίγες εβδομάδες το νέο σύστημα, το οποίο επιτρέπει στους χειρουργούς να πραγματοποιούν επεμβάσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια – και όχι μόνο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αυτό επιτυγχάνεται χάρη στις πολλαπλές κάμερες που διαθέτει το σύστημα, οι οποίες παρέχουν στους χειρουργούς εικόνες μεγάλης ακρίβειας και σε πραγματικό χρόνο από το εσωτερικό του σώματος και κυρίως από τα σημεία στα οποία βρίσκεται ο καρκίνος, ώστε να μένει ανέπαφος ο υγιής ιστός. Ετσι οι ειδικοί έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν καλύτερα τις κινήσεις τους αλλά και την εφαρμογή της διεγχειρητικής ακτινοθεραπείας, η οποία αποτελεί συμπληρωματική θεραπεία της χημειοθεραπείας και χορηγείται μετά την αφαίρεση του όγκου στον ιστό που πιθανόν έχει επηρεαστεί από τον καρκίνο, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο υποτροπής της ασθένειας.

Στην ανακοίνωσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Physics in Medicine and Biology», οι επιστήμονες αναφέρουν ότι για να συμβούν όλα τα παραπάνω η αίθουσα του χειρουργείου θα πρέπει να είναι διαφορετική από ό,τι τα συνήθη χειρουργεία, λόγω του απαραίτητου εξοπλισμού που πρέπει να διαθέτει. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τρεις βιντεοκάμερες, οκτώ υπέρυθρες κάμερες και οθόνες HD με τεχνολογία υψηλής διαγνωστικής ποιότητας που προβάλλουν τρισδιάστατες εικόνες από το εσωτερικό του σώματος σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.

Όπως εκτιμάται, όλα αυτά βοηθούν τους χειρουργούς να αφαιρούν με απόλυτη ακρίβεια τον καρκινικό ιστό και μόνο στην έκταση και το βάθος που πρέπει, είτε βρίσκεται στο δέρμα είτε στα κόκαλα, στους μυς, στο έντερο, στην κύστη.