Αρκούν 2.000 βήματα την ημέρα για να σας οδηγήσουν στην οδό της… υγιούς καρδιάς! Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ διαπίστωσαν ότι όσοι κάνουν 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα (χρόνος στον οποίο αντιστοιχούν τα 2.000 βήματα) μειώνουν κατά 8% τον κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Οπως επισήμαναν μάλιστα, τα οφέλη είναι ίδια για όλους όσοι περπατάνε 20 λεπτά ημερησίως για έναν ολόκληρο χρόνο, πέραν της συνηθισμένης καθημερινής τους δραστηριότητας. Οσο για εκείνους που πραγματοποιούν 4.000 βήματα (40 λεπτά περπάτημα), απολαμβάνουν τα οφέλη που θα είχαν αν έκαναν χρήση στατινών, καθώς μειώνουν τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο κατά 16-20%.
Την ίδια στιγμή, η σμύρνα φαίνεται ότι δεν αποτέλεσε τυχαία ένα από τα τρία θεία δώρα που πρόσφεραν οι τρεις Μάγοι στον Χριστό. Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, η αρωματική αυτή ρητίνη, η οποία από τα παμπάλαια χρόνια έχει χαρακτηριστεί ιατρικό φαινόμενο χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, αποδείχτηκε ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ παρατήρησαν ότι μια χημική ουσία της σμύρνας μπορεί να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα στους πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους όγκους.
Πάντως, αφού πολλά σούπερ βακτήρια δεν εξοντώνονται ούτε με τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά, οι επιστήμονες δοκιμάζουν τώρα να τα «τυφλώσουν» με φως. Οπως ανέφεραν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, η φωτοδυναμική θεραπεία σε συγκεκριμένο μήκος κύματος αποδεικνύεται βακτηριοκτόνα. Το μπλε φως, το οποίο έχει μήκος κύματος 405-470 νανόμετρα, αποδεικνύεται αποτελεσματικό όπλο ενάντια σε διάφορες μορφές βακτηριακών λοιμώξεων, μεταξύ αυτών και στις ενδονοσοκομειακές που ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους ασθενών ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μπλε φως χρησιμοποιείται ήδη για την εξόντωση άλλων βακτηρίων, όπως του προπιονοβακτηριδίου της ακμής, του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού αλλά και του βακτηριδίου των ψευδομονάδων.
Στο μεταξύ, αισιοδοξία χαρίζουν τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή νέου πειραματικού εμβολίου για το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου. Επιστήμονες από το Νοσοκομείο Νορθγουέστερν Μεμόριαλ στο Σικάγο δοκίμασαν να εξατομικεύσουν τη θεραπεία αναπτύσσοντας ένα εμβόλιο από τον καρκινικό ιστό του κάθε ασθενούς. Στόχος ήταν να διεγείρουν την απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος του κάθε ασθενούς στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, έτσι ώστε αυτό να καταφέρει να εξοντώσει τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα μετά την επέμβαση. Με μεγάλη ικανοποίηση οι Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το εξατομικευμένο εμβόλιο κατάφερε να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης στους ασθενείς που είχαν υποβληθεί στην καθιερωμένη θεραπεία.