Τεστ αίματος που θα προβλέπει το Αλτσχάιμερ

Βασικό προτεραιότητα της ιατρικής κοινότητας, αποτελεί η δημιουργία ενός τεστ αίματος που θα προβλέπει έγκαιρα τη νόσο Αλτσχάιμερ, αρκετά χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε πως έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αφού ανακάλυψαν μια κατηγορία πρωτεϊνών στο αίμα, που προβλέπει με ακρίβεια 87% την έναρξη της άνοιας του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές από εννέα χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Σάιμον Λαβστόουν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του King’s College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Alzheimer and Dementia», σύμφωνα με το BBC, τα πρακτορεία Reuters και Γαλλικό και το «New Scientist», ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.148 ανθρώπους: 452 υγιείς, 220 με ήπια γνωστική διαταραχή και 476 με Αλτσχάιμερ. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε η νευρολόγος-ψυχίατρος Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer.

Η συγκριτική ανάλυση του αίματος αποκάλυψε δέκα πρωτεΐνες που αποτελούν δείκτες για το κατά πόσο ένας άνθρωπος με ήπια γνωστική διαταραχή, ο οποίος έχει αρχίσει να έχει προβλήματα μνήμης, θα εμφανίσει κανονικό Αλτσχάιμερ το επόμενο έτος. Εκτιμάται ότι περίπου το 60% αυτών των ανθρώπων, αλλά όχι όλοι, εμφανίζουν τελικά τη νόσο.